Американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че се надява обучението на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16 да започне през следващите седмици, предаде Асошиейтед прес.

Остин заяви това пред свои колеги от целия свят, които се включиха във виртуална дискусия относно военната помощ за Украйна. Очаква се министрите на отбраната да обсъдят въпроса кои страни ще предоставят на Киев изтребители Ф-16 и да уточнят детайли, свързани с обучението на украинските летци.

"Ще трябва да задълбочим усилията си и да продължим да търсим креативни начини за подсилване на индустриалния ни капацитет", заяви Остин преди началото на закритата сесия на военните министри.

"Надяваме се че обучението ще започне през следващите седмици. Това ще засили и подобри способностите на украинските ВВС в дългосрочен план и ще надгради краткосрочните и средносрочните ни споразумения", каза още той, цитиран от БТА.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел вчера заяви, че обучението на украински пилоти вече е започнало в Полша и в някои други страни, макар че полският министър на отбраната Мариуш Блашчак посочи, че тренировките все още са в етап на планиране. Нидерландия и Дания също са сред страните, които възнамеряват да предложат обучение на украински пилоти.

Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че вече се обсъжда броя на изтребителите, които страната ѝ ще изпрати на Украйна.

Междувременно стана ясно, че високопоставеният служител по въпросите за Китай в Държавния департамент на САЩ Рик Уотърс се оттегля в момент на напрегнати отношения между САЩ и Пекин, съобщи Ройтерс.

Уотърс заема поста заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван. Наскоро той оглави и новосъздадения отдел за политиката на Департамента за Китай. Той ще напусне поста си на 23 юни, но ще продължи работата си в отдела на Департамента, който разработва политиката по отношение на Китай, съобщи говорител на ведомството.

"Благодарим му за двегодишната умела работа по въпросите на Китай и Тайван, включително за създаването на Службата за координация по въпросите на Китай и за ръководството на Службата за координация по въпросите на Тайван", се казва в изявлението на говорителя.

За момента самият Уотърс не е коментирал въпроса.

Преди две седмици Ройтерс съобщи, че Държавният департамент е отложил санкциите, свързани с правата на човека, контрола на износа и мерки, за да се опита да ограничи вредите, които те биха имали върху двустранните отношения между САЩ и Китай.

Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от десетилетия насам, смятат много анализатори. Стратегическите конкуренти имат разногласия по редица теми, от Тайван до търговия.

"Малко са хората в американското правителство, които имат такива добри познания за Китайската народна република, колкото има Рик Уотърс и създаването на отдел в Държавния департамент, който да отговаря за политика спрямо Китай под негово ръководство, ще бъде трайно наследство. Рик е стратегически мислител, който умело развива политиката на САЩ по отношение на Китай", каза говорителят и добави, че Държавният департамент е в процес на избор на приемник на Уотърс на поста на заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван.