Законопроектът за вътрешния пазар бе одобрен на второ четене от британските депутати. Опитът на британската опозиционна Лейбъристка партия да блокира законопроекта претърпя неуспех.

Правителството спечели гласуването в парламента, като законопроектът бе подкрепен от 340 депутати. Срещу него гласуваха 263 депутати.

Законът регламентира търговските отношения между съставните части на Обединеното кралство от момента на завършване на преходния период след Брекзит на 31 декември 2020 г.

Британското правителство признава, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от задълженията, поети при сключването на сделката с ЕК за Брекзит, отбелязва Ройтерс. По тази причина законът се възприема в Лондон като застраховка в случай на провал на търговските преговори с ЕС и на опити на Брюксел да тълкува крайно условията на сделката за Брекзит.

Великобритания иска търговските преговори с Европейския съюз да успеят и не се оттегля от преговорния процес, заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув пред британските депутати в рамките на обсъжданията на проекта.

"С този закон ние не се оттегляме от преговорите с Европейския съюз. Ние искаме преговорите да се увенчаят с успех", категоричен бе Гоув.

В същото време Гоув подчерта, че Европейският съюз невинаги е конструктивен в преговорите, както на Великобритания би й се искало. Министърът призова депутатите да подкрепят законопроекта за вътрешния пазар.

Самият премиер Борис Джонсън каза пред депутатите, че Европейският съюз заплашва да наложи "митническа бариера" в самото Обединено кралство.

"Те заплашват да създадат митническа граница в собствената ни страна", между Северна Ирландия и Великобритания, каза ръководителят на консервативното правителство пред депутатите. Премиерът обясни, че неговият текст е "предпазна мрежа", "застрахователна полица", която той се надява да не се наложи да бъде използвана от страната.

Планът за нарушаване на договора за "развод" с ЕС чрез законопроект за вътрешния пазар е защита срещу всякакви опити на ЕС да използва Северна Ирландия като "тояга" срещу Великобритания, коментира Борис Джонсън.

В същото време Европейският съюз предупреди Великобритания, че всяко нарушаване, дори минимално, на споразумението за излизане на Обединеното кралство от блока, ще наруши международното право и подкопава и малкото доверието, което е останало между двете преговарящи страни по бъдещото търговско споразумение за периода след Брекзит.

Какъв всъщност е проблемът с новия закон

С Брекзит ЕС и Обединеното кралство договориха т.нар. Протокол за Северна Ирландия, който предвижда особен митнически режим за този британския район. Според споразумението, Северна Ирландия ще продължи да следва митническите правила на ЕС, което означава митнически декларации за стоки, транспортирани от Северна Ирландия за Великобритания, както и някои нови проверки за стоки от Великобритания за Северна Ирландия след преходния период (31 декември 2020 г.). Целта е да се избегне появата на "твърда граница" между региона и Република Ирландия.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Луис заяви пред парламента, че при предвиждането на отделен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит на бизнеса и гражданите на региона е бил обещан "безпрепятствен достъп до целия британски пазар".

Със закона "предприемаме ограничени и разумни стъпки за създаване на предпазна мрежа", в случай че не бъде постигнато споразумение в преговорите за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания", каза той. Законодателството цели да гарантира, че Северна Ирландия напълно остава част от вътрешния пазар на Обединеното кралство".

Новият закон обаче може да подкопае споразумението от Разпети петък, което изисква отворена граница между Ирландия и Северна Ирландия. Това може да постави под заплаха предстоящите търговски преговори между Великобритания и САЩ, които са гарант на това споразумение.