Британският премиер Риши Сунак заяви, че на 24 август руските въоръжени сили са взели на прицел "с множество ракети" цивилен товарен кораб в Черно море, като се позова на разсекретена разузнавателна информация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Благодарение на разсекретена разузнавателна информация знаем, че на 24 август руските въоръжени сили са взели на прицел с множество ракети цивилен товарен кораб в Черно море", каза Сунак, докато информираше британския парламент за участието си в срещата на върха на Г-20 в Делхи.

Откакто през юли Русия се изтегли от сключената с посредничеството на ООН черноморска зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърното си, Киев започна да обвинява Москва, че заплашва цивилни кораби в Черно море, посочва Ройтерс. САЩ и Великобритания тогава предупредиха, че Русия може да разшири обхвата на нападенията си срещу украински зърнени съоръжения и да започне да напада цивилни кораби в Черно море.

Корабът, който на 24 август, е бил взет на прицел от руските сили, е плавал под либерийски флаг и е бил на котва на пристанището в Одеса в момента на обстрела, допълва Франс прес, като се позовава на британското външно министерство. То допълва, че става дума за атака с ракети от типа "Калибър", изстреляни от руски военен кораб и унищожени от украинските сили.

"Въпреки неуспеха тази атака е ясна демонстрация на повтарящите се опити на Русия да задуши украинската икономика и е илюстрация на незачитането от страна на руския президент Владимир Путин на живота на цивилните и на интересите на страните от Африка, Азия и Близкия изток", казва още министерството.

"Тези атаки показват до каква степен Путин е отчаян", отбелязва британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран в изявлението на външното министерство.

Според Лондон руските атаки по пристанищна и складова инфраструктура на Украйна са унищожили от юли насам 280 000 тона зърнени култури, което е повече, отколкото Русия обеща да даде на африканските страни.