Британският външен министър Джереми Хънт призова Саудитска Арабия да даде обяснение какво се е случило с журналиста Джамал Хашоги, който изчезна, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул миналата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изчезването на Хашоги, който доскоро беше известен главен редактор на вестник в Саудитска Арабия и съветник на бившия шеф на разузнаването й, предизвика безпокойство по целия свят. Турски служители предполагат, че той е убит в консулството.

"Току-що се срещнах със саудитския посланик, търсейки спешен отговор за съдбата на Хашоги. Расте насилието срещу журналисти в света и това е огромна заплаха за свободата на словото. Ако медийните съобщения се окажат верни, ние ще се отнесем много сериозно към този случай. Приятелството зависи от споделени ценности", написа Хънт в Туитър. 

Хашоги беше и колумнист във влиятелния вестник "Вашингтон пост", от страниците на който критикуваше престолонаследника на Саудитска Арабия. Предполага се, че именно това е причина за изчезването му. 

Междувременно американският президент Доналд Тръмп каза, че възнамерява "в някакъв момент" да говори с официални представители на Саудитска Арабия за изчезването на журналиста. Той заяви в Белия дом, че не знае нищо за изчезването на Хашоги и че досега не е разговарял със саудитски служители за случая.

По-рано днес беше съобщено, че турската полиция е претърсила внимателно саудитски самолет и пътниците в него, които са пристигнали в деня на изчезването на Хашоги. По данни на агенция ДХА обаче не е открито нищо подозрително.

Съобщава се, че, когато турските власти са получили информация за изчезването на Хашоги, полицейски екипи са заминали за истанбулското летище Ататюрк, на което същия ден от Рияд са пристигнали два саудитски самолета. В тях е имало 15 саудитски граждани, които се насочили към консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където се е намирал Кашоги. След като са прекарали известно време в консулството, те са се върнали на летището и са излетели за Рияд.

Всички 15 пътници са били претърсени на летището, а багажът им бил проверен няколко пъти на скенер. Полицаите са претърсили и единия от саудитските самолети. Проверени са били салонът, пилотската кабина и багажното отделение и не е било открито нищо съмнително, след което било дадено разрешение самолетът да излети.

Засега няма информация за това дали е претърсван другият саудитски самолет, кацнал в Истанбул.

Джамал Хашоги е в неизвестност от 13 ч. на 2 октомври, когато влязъл в консулството.