Вилата ще бъде превърната в център за трансатлантически диалог, в който ще гостуват учени и творци, съобщава ДПА. Тя се намира в Пасифик Палисейдс на западния бряг на Лос Анджелис.

Германия е платила 13 250 000 долара, което е с близо 2 милиона по-малко от първоначално обявената цена. Министерствата на външните работи и на културата на Германия спасяват къщата, тъй като частен инвеститор е имал намерение да купи имота и да го разруши, съобщава "Зюддойче цайтунг"

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволството си и нарече къщата, в която са написани "Доктор Фаустус", "Лоте във Ваймар", както и части от "Йозеф" и "Феликс Крул", "Бялата къща на изгнанието".

Къщата, в която е живяло десет години семейството на Нобеловия лауреат за литература, след като емигрира от нацистка Германия през 1942, се намира само на няколко километра от друго известно средище на изгнаници - вила "Аурора". Тя е къщата на писателя Лион Фойхтвагнер и жена му Марта. Там често са гостували Бертолт Брехт, Теодор Адорно, както и самият Томас Ман.