Важно е да се гласува на европейските избори, защото залогът е много висок. Това каза специално за БТА Клара Добрев, лидер на унгарските социалисти, ветеран в европейската политика, бивш зам.-председател на Европейския парламент. Тя е водач на листата на левия алианс на Демократична коалиция - Унгарска социалистическа партия-Диалог-Зелени на изборите за Европейски парламент в Унгария.

Избирателите в страната вчера гласуваха на избори за ЕП, за местна власт и за представители в републиканските самоуправления на националните малцинства, предаде специалният пратеник на БТА Антоанета Маркова.

Добрев гласува в избирателна секция в началното училище на ул. "Алдаш" в Буда. Тя бе заедно със съпруга си Ференц Дюрчан, лидер на Демократичната коалиция и бивш министър-председател на Унгария (от 2004 до 2009 г.). Двамата се поздравяваха с избирателите, които също идваха да подадат гласа си в секцията.

"Важно е да се гласува на европейските избори, защото залогът е много висок - дали Европа ще бъде по-обединена и по-силна, да играе водеща роля в света, когато става дума за климатичните промени, за социални теми, за война, за мир, за миграцията. Залогът е голям. Бих насърчила всички европейци да гласуват за проевропейски сили. Това е решаващ вот за Европа, защото на него решаваме дали ще се превърнем в една по-социална Европа, която се грижи повече за качеството на всекидневния живот на всички граждани", каза Добрев, след като подаде бюлетините.

В Унгария имаме и други залози, за нашата позиция в ЕС. Правителството на Орбан и десните партии в Унгария са антиевропейски, искат да ни изтеглят постепенно от центъра на Европейския съюз, затова залозите са още по-високи у нас, поясни тя.

На въпрос на БТА как ще отговори на обвиненията на Орбан към опонентите му, сред които е и тя, че са войнолюбци, Добрев каза, че това е "огромна лъжа". "Ако питате мен, в Европа има само един министър-председател, и това е Виктор Орбан, който финансира агресията на Путин. Унгария е единствената страна в ЕС, която увеличи вноса на руски газ и ние плащаме повече, отколкото преди и отколкото която и да е европейска страна за този газ. Затова определено единственият лидер в Европа, който подкрепя руската агресия, е Орбан", каза Клара Добрев.

Унгария поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли. На въпрос на БТА какви ще са приоритетите на Будапеща в тази роля, Добрев каза, че "Орбан е най-слабата точка в Европейския съюз и за жалост смятам, че унгарското председателство няма да има голяма роля. Приоритетите на Орбан не са адекватни. Приоритетите на ЕС са важни, ако в бъдещия ЕП успее да влезе мнозинство от проевропейски партии. Сега предстои да се вземат решения за председател на Европейската комисия, за състава й и това ще определи развитието на ЕС през следващите пет години".

В края на разговора, на отличен български, Добрев изрази надежда скоро да посети България. "Имам роднини в България (баща ѝ е българин, майка ѝ - унгарка - б.р.), отдавна вече не съм била, но смятам, че след изборите, може би още есента, ще успея да отида в София и да се срещна с родата", каза тя.

Ференц Дюрчан каза за БТА, че е важно да се гласува на европейските избори, защото "трябва да решим да имаме по-европейска страна". Той бе категоричен, че кандидатът на ДК и левия алианс Гергей Карачони, който е кандидат за кмет на Будапеща за нов мандат, ще продължи управлението си. "Печелим Будапеща, отвъд съмнение. Будапеща не може да ни бъде взета", каза Дюрчан.