Върховният касационен съд на Румъния осъди днес лидера на Социалдемократическата партия и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня на 3,5 години затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, предаде агенция Аджерпрес.

Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване.

Обвиненията се отнасят до времето, когато Драгня бе председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман (от 2000 до 2012 г.).

Прокурорите твърдят, че Ливиу Драгня се е намесил при наемането на работа на две служителки в Главната дирекция за социална помощ и закрила на детето в Телеорман, които реално никога не са работили там, макар да са получавали заплати, а всъщност са работели в окръжната организация на Социалдемократическата партия. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със сумата от 108 612 леи.

Обвинението поиска присъда от над седем години затвор ефективно, както и анулиране на условната присъда от две години затвор по делото за референдума от 2012 г. за отстраняване на тогавашния президент на страната Траян Бъсеску.

Ливиу Драгня отхвърля обвиненията и твърди, че е "мишена" на Националната дирекция за борба с корупцията, както и че делото е изградено въз основа на "клюки".

Условната присъда по делото за изборни измами попречи на Драгня да стане премиер.