Лидерът на известна колумбийска престъпна групировка, признал се за виновен за наркотрафик в Съединените щати, бе осъден вчера на 45 години затвор от съд в Бруклин. Според съдията Дайро Антонио, по-известен като Отониел, е вкарал в САЩ повече наркотици от легендарния наркобос Пабло Ескобар, предаде Ройтерс.

При произнасянето на присъдата окръжният съдия Дора Иризари изтъкна, че Отониел е вкарал в САЩ "забележителните" близо 100 000 кг кокаин, докато е бил начело на наркокартела "Клан дел Голфо" ( "Кланът от залива").

Съдийката отхвърли твърдението на защитата, че прокурорите са преувеличили, сравнявайки 51-годишния Отониел с бившия бос на наркокартела "Меделин" Пабло Ескобар, убит през 1993 г. при съвместна операция на колумбийските власти и американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration, DEA).

"Имало е много наркодилъри, които са внесли повече наркотици (в САЩ) от Пабло Ескобар, включително и вашият клиент", каза Иризари на адвокатите на Отониел.

Усуга Давид беше арестуван от колумбийските въоръжени сили близо до границата с Панама през октомври 2021 г. През май 2022 г. той бе екстрадиран в САЩ, а през януари тази година се призна за виновен.

Преди да бъде осъден, Отониел се извини в съда на жертвите си, както и на правителствата на САЩ и Колумбия. "Съветвам и предупреждавам хората и младежите в Колумбия да не поемат по пътя, по който поех аз", заяви Отониел чрез преводач от испански.

Снимка: БТА/АР

От десетилетия Колумбия се тресе от конфликт между леви бунтовници, десни паравоенни формирования, престъпни групировки и правителството, отбелязва Ройтерс.

"Клан дел Голфо" наброява над 1000 въоръжени мъже, предимно бивши членове на десни паравоенни формирования.