Колумбийският наркобос Дарио Антонио Усуга Давид, който бе заловен преди дни, падна в плен на ФБР и Ми6 за две седмици. Точно преди толкова време е локализирано мястото му. "Мястото, където е заловен, е разкрито преди две седмици", пише вестник El Tiempo. В операцията по залавянето са участвали 500 военни и с подкрепата на 22 хеликоптера.


През годините Усуга използва цяла мрежа от скривалища, за да променя местоположението и така да може да бяга от властите. За да затрудни проследяването, не използва мобилен телефон, а поддържа връзка с външния свят само чрез куриери.

Шефът на полицията Хорхе Варгас обяви, че движенията на лидера на картела са наблюдавани от над 50 експерти, използващи сателитни снимки. В операцията са замесени службите на САЩ и Великобритания - ФБР и Ми6.

Над $5 млн. струва главата на Дайро Усуга. Той е най-търсеният наркобос в страната и лидер на Клана на Залива. Усуга също така е известен с прякора си Отониел.

През 2015 г. BBC съобщи, че 1200 колумбийски полицаи за борба с наркотиците са участвали в издирването на Усуга. През същата година колумбийски полицейски хеликоптер, който го издирва, се разби, убивайки 18 души. През 2017 г. Държавният департамент на САЩ обяви награда от 5 млн. долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Властите в Колумбия също обявиха награда - 800 000 долара.

Президентът на страната Иван Дука лично обяви залавянето на престъпника. "Това е най-големият удар срещу трафика на наркотици в страната ни през този век. Това е сравнимо само със залавянето на Пабло Ескобар през 90-те години", каза държавният глава след ареста.

Снимка: БТА/AP

"Колумбийските власти ще се съобразят с искането на САЩ и скоро ще им го предадем", обяви министърът на отбраната на Колумбия Диего Молано пред вестник El Tiempo.

Усуга е отведен във военна база близо до колумбийската столица Богота, където ще остане, докато бъде екстрадиран в САЩ, пише местният вестник El Nuevo Siglo.

Президентът на Колумбия Маркес Дука нарече операцията "най-голямото проникване в джунглата във военната история на страната", съобщава агенция Франс прес.

През последните години колумбийските правоохранителни органи няколко пъти се опитван да задържат 50-годишния наркобос, но без успех.

Усуга ръководи така наречения Клан на Залива - мощна престъпна организация, занимаваща се с трафик на наркотици, трафик на хора, нелегален добив на злато и изнудване.

САЩ описват групировката като "добре въоръжена и силно насилствена" организация.

Кланът има влияние в 10 от 32-те провинции на Колумбия, а също така се разпростира и в чужбина.

Усуга оглавява Клана през 2012 година. На 1 януари 2012 г. брат му - Хуан де Диос Усуга Давид, известен още като "Джовани", е убит при полицейска атака в ранчо в Чоко, докато празнува Нова година. При атаката загиват още трима членове на групировката, има много ранени и арестувани, след като се завързва престрелката с полицията. След това в изненадваща демонстрация на сила, групировката организира серия от координирани протести срещу смъртта му в северната част на Антиокия, раздавайки листовки, в които се споменава предишното име на бандата.

Клана на Залива също така обявява публично награда от 1000 долара за всеки полицай, убит в Антиокия.

Арестът на регионалния лидер Едуардо Ортис Туберкия (Ел Индио) през май 2017 г., смъртта на втория командир Роберто Варгас Гутиерес, известен още като Гавилан, през септември 2017 г., и на военния бос Луис Орландо Падиерма - Инглантера, през ноември 2017 г., дава възможност на Дарио Антонио Усуга Давид да оглави Клана на Залива, а регионалните лидери придобиват по-пряка власт над своите територии.

В момента около 1200 въоръжени бойци са в редиците на групировката, а ключовите постове се заемат основно от членове на семейството на Усуга. През последните години членове на бандата са арестувани в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Известно е, че Клана на Залива контролира много от колумбийските канали за контрабанда на наркотици към други страни - по-специално САЩ и Русия.

Колумбийските власти обаче смятат, че организацията е намаляла през последните години поради активните полицейски операции за издирване и залавяне на членове на групата. Много от лидерите на клана се крият дълбоко в джунглата.

В САЩ дело срещу Усуга е образувано още през 2009 г. След екстрадицията той ще бъде съден в Ню Йорк.