Най-опасният колумбийски наркобос Антонио Усуга, по прякор Отониел, беше екстрадиран в САЩ, съобщи президентът на Колумбия Иван Дуке.

50-годишният лидер на престъпната групировка "Клана на Залива" беше най-издирваният човек в страната. За залавянето му колумбийското правителство обяви награда от 800 хиляди долара, а Вашингтон предложи 5 милиона долара.

Усуга беше заловен миналия октомври в северозападната част на страната - близо до границата с Панама, след военна операция с участието на 500 войници, подкрепени от 22 хеликоптера, при която беше убит един полицай.

Според президента на Колумбия задържането и екстрадицията на Отониел е удар, сравним единствено с краха на Пабло Ескобар през 90-те години. Сред ареста му, заедно с други 90 заподозрени членове на бандата, Дуке обяви "края" на клана в Персийския залив.

Снимки, споделени от местните медии, показват Усуга с белезници, седнал в самолет до колумбийската полиция и служител на Интерпол.

Снимка: Скрийншот

Освен в трафик на наркотици 50-годишният Отониел е обвинен в убийство, изнудване, отвличане, заговор и набиране на непълнолетни за нуждите на неговата престъпна организация. Обвинен е в трафик на наркотици от Южния окръг на Ню Йорк и е включен в списъка на най-издирваните лица на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА).

Във видеоклип Дуке заяви, че след като изтърпи присъдите по тези престъпления, наркобосът ще се върне в Колумбия, за да плати за престъпленията, които е извършил там.

Наркокартелът на Отониел, наречен Кланът на залива, който набира членове предимно от бивши десни паравоенни формирования, се смята за една от най-мощните наркоорганизации в Колумбия, отговорна за контрабандата на тонове кокаин в Централна и Северна Америка, посочва ДПА. Смята се, че "Клана на Залива" е отговорен за 30 процента от износа на кокаин от Колумбия, най-големият производител и доставчик на наркотика в света, отговорен за трафик на между 180 и 200 тона кокаин годишно. Занимава се и с незаконен добив на полезни изкопаеми и рекет и се смята, че е отговорен за многобройни убийства и изселвания.

 

Снимка: АР/БТА