Колумбийският наркокартел "Кланът на Залива" разпореди на жителите на десетки градове в Северна Колумбия да не напускат домовете си за четири дни. Мярката бе реакция на екстрадицията на лидера на групировката в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Картелът предупреди, че всеки който наруши заповедта да си стои у дома, рискува да бъде убит или колата му да бъде изгорена, предава БТА.

В резултат на това магазините и училищата останаха затворени, междуградските автобуси спряха да се движат, а професионален мач по футбол бе отменен, след като един от отборите се отказа да пътува за срещата с противниковия отбор.

Заповедта на Клана беше разпространена чрез листовки и приложението УотсАп след екстрадицията на Дайро Антонио Усуга, известен още като Отониел. В САЩ той е обвинен в наркотрафик.

Според анализатори способността на картела да блокира по този начин живота в множество градове подчертава слабостите в продължителната борба на правителството срещу наркотрафика.

Картелът "Кланът на Залива" бе създаден през първото десетилетие на този век от лидери на паравоенни групи, които отказаха да се присъединят към споразумението за демобилизация, към което се присъединиха други въоръжени групировки.

Колумбийският наркобос Дарио Антонио Усуга Давид бе задържан след съвместна операция на ФБР и Ми6. Той е заловен две седмици, след като е локализирано мястото му. В операцията по залавянето му в края на миналата година са участвали 500 военни и с подкрепата на 22 хеликоптера.

За да затрудни проследяването си, Усуга не използва мобилен телефон, а поддържа връзка с външния свят само чрез куриери.

Дайро Усуга, известен и с прякора си Отониел, бе най-търсеният наркобос в Колумбия. През 2017 г. Държавният департамент на САЩ обяви награда от 5 млн. долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Властите в Колумбия също обявиха награда - 800 000 долара.

Организацията се занимава с трафик на наркотици, трафик на хора, нелегален добив на злато и изнудване. САЩ описват групировката като "добре въоръжена и силно насилствена" организация.

Кланът има влияние в 10 от 32-те провинции на Колумбия, а също така се разпростира и в чужбина.

Усуга оглавява Клана през 2012 година.