Броят на спасените вчера от либийската брегова охрана африкански мигранти е 948 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на служители и очевидец във военноморска база.

Спасителите са намерили и десет тела.

Западният бряг на Либия е основната отправна точка за хиляди мигранти, които бягат от войните и бедността в опит да стигнат до Европа.

"Бреговата охрана е спасила няколко групи нелегални мигранти. Първата е от 97 души в една надуваема лодка, а втората наброява 361 мигранти в две надуваеми лодки", заяви говорителят на военноморските сили Аюб Касем пред Ройтерс, на която се позова БТА. "Втората група е отведена в Хомс", допълни Касем. В двете групи е имало 110 жени и 70 деца.

Очевидец е забелязал друг кораб на бреговата охрана, който е върнал на либийския бряг във военноморската база Абу Сита в Триполи трета група от 490 мигранти, сред които 75 жени и 20 деца.

Повечето мигранти се опитват да прекосят Средиземно море в посока Италия, надявайки се, че ще бъдат качени на борда на кораби на неправителствени организации, но много от тях се давят, преди да бъдат спасени.

По-рано този месец италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви, че страната му вече няма да позволява на кораби на хуманитарни организации да стоварват спасени мигранти на италианска територия. Италия не позволи на кораба "Акуариус" с повече от 600 мигранти на борда да акостира в нейно пристанище.

Вчера италианското ръководство отправи критика към Малта за отказа й да приеме плавателен съд под холандски флаг с повече от 230 мигранти на борда, припомня Ройтерс.

Борисов: Изнесен център в Либия

Стана известно, че на срещата за миграцията в неделя в Брюксел се е обсъждало създаване на изнесени извън Европа центрове за бежанци, включително в Либия. Подобно предложение се подкрепя и от България.

Да се възползваме от държавите, които имат добри исторически връзки - Холандия, Белгия, Франция и Испания - с държави от Африка. Да се направят гъвкави споразумения за тези центрове за сигурност извън ЕС, каза премиерът Бойко Борисов.

Не да връщат от Германия в България или Гърция, а съответно в Тунис, Либия - там, откъдето (мигрантите) са дошли. Тогава и вторичното преразпределение между държавите от ЕС ще бъде решено. Така или иначе подпомагаме държавите в Африка с огромни пари, да се види точно къде и как да се дават, за да спре тази миграция, предложи българският министър-председател.

В тези изнесени миграционни центрове, освен медицинска и образователна помощ, би трябвало да се осигурява и юридическа подкрепа, за да знаят хората, които искат да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати така, както си представят и така да се прекрати масовото им тръгване, отбеляза Борисов.

"Мисия Либия"

Италианският вътрешен министър Матео Салвини излетя тази сутрин за Либия, за да се срещне с либийските власти по въпроса с мигрантите. Това съобщи самият той в "Туитър", предаде Франс прес.

"Мисия Либия, тръгваме!", написа той и публикува селфи на борда на военен самолет. Той е първият член на новото популистко италианско правителство, което пристига в африканската страна.

В интервю, публикувано днес във в. "Република", либийският вицепремиер Ахмед Мийтиг изтъкна, че сътрудничеството между Италия и Либия е решаващо.

"Трафикантите, които прекарват мигрантите в Италия, за нас са опасни престъпни банди, които не позволяват на Либия да направи крачка напред към и без това трудната нормализация", подчерта той.

Либийският представител изрази загриженост заради напрежението между Италия и Франция - "две стратегически страни за сигурността и за благото на Либия и Средиземно море".

Салвини благодари снощи на либийските власти, че са спасили в Средиземно море и върнали в Либия над 820 мигранти през вчерашния ден.