Ожесточени сблъсъци избухнаха южно от Триполи между силите на маршал Халифа Хафтар и коалиция от групировки, подкрепящи международно признатото правителство на Либия, предаде Франс прес, като се позова на двата лагера.

Сражението е започнало на по-малко от 50 километра от либийската столица, след което сблъсъците са продължили на международното летище на Триполи, където е базирано правителството на националното съгласие начело с премиера Файез ел Сарадж.

По-късно говорител на ЛНА съобщи, че силите на маршал Халифа Хафтар са превзели аеропорта, както и Тархуна и Азизия - два града близо до Триполи. Петима бойци на ЛНА са били убити в сраженията.

Т. нар. Либийска национална армия под командването на Хафтар контролира източната част на страната. В сряда тя обяви, че започва офанзива с цел "прочистване на Западна Либия "от терористите и наемниците".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който направи тази седмица посещение в Либия, каза, че си тръгва днес от страната "с натежало сърце и дълбоко безпокойство". По-рано през деня Гутериш се срещна в източния град Бенгази с Хафтар.

Според телевизия Ал Арабия командващият ЛНА уведомил генералния секретар на ООН, че операцията срещу Триполи ще продължи, докато тероризмът бъде победен. На свой ред Гутериш е поискал от Хафтар да спазва общоприетите правила за водене на военни действия, както и международните закони.