Британската военна интервенция в Либия през 2011 г. се е основавала на погрешни разузнавателни анализи и оценки и е ускорила политическия и икономическия колапс на страната, се казва в доклад на британски парламентаристи, цитиран от световните агенции и БТА.

Комисията по външни работи в Камарата на общините е открила няколко грешки в процеса на взимане на решения, довел Лондон до военната намеса заедно с Франция в Либия през 2011 г. Официалният мотив на тази намеса беше защитата на цивилните, потискани от диктатора Муамар Кадафи.

Правителството не е могло да провери действителната заплаха, която режимът на Кадафи е представлявал за цивилните. Правителството е възприело буквално, по един избирателен начин някои елементи от реториката на Кадафи. Правителството не е успяло да идентифицира радикалните ислямистки групи измежду бунтовниците в Либия, се казва в документа.

Стратегията на Великобритания се основаваше на погрешни постулати, на частичен анализ на доказателствата, допълват депутатите в доклада.

Според Криспин Блънт, председател на комисията, правителството на Дейвид Камерън е можело да отдаде приоритет на други варианти, които биха довели до по-добри резултати.

Политически ангажименти можеха да позволят защитата на цивилното население, промяната и реформирането на режима, като това щеше да стане на по-малка цена както за Великобритания, така и за Либия, казва Блънт.

Великобритания нямаше да загуби нищо, ако беше следвала този път, вместо да се фокусира изключително върху промяната на режима чрез военни средства, допълва Блънт.

Камерън е трябвало да предвиди дали радикалните ислямисти ще се опитат да се възползват от бунта, смята още комисията. Според нея няма индикации, че естеството на бунта е било правилно анализирано от Лондон.

Дейвид Камерън е следователно крайният отговорен за провала на разработването на една ясна и последователна стратегия за Либия, смятат авторите на доклада.

Бившият премиер не свидетелства пред комисията с аргумента, че програмата му е натоварена. Свидетелстваха бившият министър на отбраната Лиам Фокс, бившият министър на външните работи Уилям Хейг и бившият премиер Тони Блеър. Той каза пред комисията, че през февруари 2011 г. е говорил по телефона с Кадафи, за да се опита да го убеди да напусне властта.

Нямаме инцикации, че Камерън се е опитал да използва контактите на Блеър, казва комисията.

Пет години след падането на режима на Кадафи, хаосът продължава да цари в Либия, една богата на петрол страна. Там правителството на националното съгласие, подкрепяно от ООН, не може да утвърди властта си от март насам. Тези дни силите на непризнатото либийско правителство, което заседава в Източна Либия, превзеха четирите големи петролни терминала в страната, които са част от така наречения Петролен полумесец. Те са разположени между Бенгази и Сирт, град от който силите на правителството на националното съгласие се опитват от четири месеца да изгонят организацията "Ислямска държава".