По обяд имаше експлозии около резиденцията на Кадафи, която тази нощ бе бомбардирана от НАТО, предаде Ройтерс като се позова на Ал Арабия. Според Ал Джазира бунтовниците са само на 500 метра от Баб ал Азизия.

Близо до резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи се водят жестоки сблъсъци между силите на Кадафи и бойците на опозицията, предадоха световните агенции-
Чуждестранните журналисти, отседнали в намиращия се в близост хотел Риксос (близо до правителствения комплекс Баб ал Азизия), са усетили силна експлозия в 11 ч местно време, последвана от ракетен обстрел и тежки артилерийски огън.

От вчерашното ликуване, когато в града влязоха бунтовниците, на практика не е останала и следа, предаде и кореспондентът на Скай нюз.

Кореспондентът на Би Би Си пък предаде, че битката за Триполи е започнала наново, като се чува стрелба. През изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават в града. В резултат главният площад отново е под контрола на правителството. Бунтовниците контролират някои квартали, предимно в източната част от града.
В понеделник бунтовниците са срещнали сериозна съпротива от армията на Кадафи. Бунтовниците все още твърдят, че контролират града, но според кореспондента на Би Би Си Матю Прайс все още е неясно кой печели битката за столицата. Той казва, че ситуацията се променя постоянно и е трудно да се определи кой казва истината.

Има и информации за напредък на бунтовниците, които според Ал Джазира са превзели Агеила в Източна Либия и настъпват към стратегическия Рас Лануф.

Обратът настъпи, след като вторият син на Кадафи Сейф ал Ислам неочаквано се появи пред журналисти тази нощ. Новината за неговия арест в неделя бе едно от основанията да се прогнозира бърз край на режима.  Ройтерс коментира, че изненадващата му поява повдига въпроса доколко може да се вярва на бунтовниците. Те изглежда загубиха позиции.

Представителят на Международния наказателен съд в Хага Фади ел Абдула отрече, че институцията е потвърдила официално ареста на Сейф ал Ислам. Именно потвърждението на институцията придаде достоверност на казаното от бунтовниците. По-късно те заявиха, че ще съдят Сейф ал Ислам в Либия.

Преходният национален съвет обясни по доста изненадващ начин появата на сина на Кадафи Сейф ал Ислам по улиците на Триполи, посочва ИТАР-ТАСС. Според съвета записът е бил направен преди време и сега бил показан, за да предизвика объркване сред либийците.

Вчера пък бе съобщено, че най-големият син на Кадафи - Мохамад, е избягал от ареста.

Трима журналисти, в това число и кореспондент на АФП, бяха откарани с военен автомобил тази нощ в резиденцията. Те се срещнаха със Сейф ал Ислам пред едно от зданията в Баб ал Азизия, което бе бомбардирано от САЩ през 1986 г. Там се били събрали и няколко десетки симпатизанти на Сейф ал Ислам, смятан за "премиер де-факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта.
„Грабнете оръжие, грабнете оръжие! По волята на Аллах ще атакуваме плъховете днес”, заяви синът на Кадафи.

Рано тази сутрин пък Сейф ал Ислам се появи в хотела, където са настанени чуждестранни журналисти, разположен близо до правителствения комплекс Баб ал Азизия, предадоха Си Ен Ен и Би Би Си.
"Тук съм, за да опровергая лъжите", заявил той. На въпрос на журналист дали баща му е в Триполи и е безопасност, той отговори: "Разбира се". И добави, че Триполи е изцяло под контрола на режима.

Пред Би Би Си той също така обяви, че навлизането на бунтовниците в Триполи ги е вкарало в капан.

Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим пък направи изявление по държавната телевизия „Ал Урубах”, в което заяви, че Муамар Кадафи и двама от синовете му са в Либия и се чувстват добре, предаде Би Би Си. "Либийската държава все още съществува”, каза говорителят.

По думите му опозицията контролира едва 15-20% от Триполи, а не 95%, както бе заявено по-рано.

През нощта части, лоялни на либийския режим, изстреляха три ракети от типа "Скъд" от позиции в района на град Сирт, съобщи Ройтерс, като се позова на говорител на НАТО. Ракетите били насочени към град Мисрата, който е под контрола на бунтовниците. Няма данни ракетите да са причинили човешки жертви или да са нанесли материални щети. По всяка вероятност те са паднали в морето или в ненаселени райони. Късно снощи телевизия Ал Джазира съобщи, че самолет на НАТО унищожил в полет ракета "Скъд". Ракетите са в лошо техническо състояние, според експерти, припомня БТА.

Самолети на НАТО бомбардираха през нощта комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където вероятно се укрива Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.
Бойците на Кадафи обаче са отблъснали бунтовническа колона, нахлуваща от Запад, предаде Би Би Си.

Баб ал Азизия е голяма и силно укрепена военна база, разположена на територия 6 кв. км. (виж карта и сателитни снимки в темата) Обектът е обкръжен по периметъра с три реда бетонни заграждения. В комплекса има казарми и административни здания. Оборудван е със съвременни системи за сигурност, в това число камери за видео наблюдение и датчици за движение. На територията на комплекса се намират и двете бедуински шатри, в които Кадафи приемаше високопоставени гости. Предполага се, че оттам тръгват тунели към други обекти в Триполи. Според бунтовнически източници Кадафи в момента най-вероятно се крие някъде из подземните проходи под либийската столица.