Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му не е против сключването на споразумение в сферата на сигурността между Украйна и Великобритания, но че Москва ще продължи да се стреми към постигането на целите на своята "специална военна операция", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лавров каза това на традиционната си годишна пресконференция по повод резултатите от руската дипломация през 2023 г, като повод за думите му стана споразумение, сключено миналата седмица в Киев между британския премиер Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски. Тогава украинският президент каза, че договорът предвижда предоставяне на оръжия, разузнавателна подкрепа и кибертехнологии, както и налагането на санкции и други наказателни мерки срещу Русия.  

"Няма надежда Русия да бъде победена по някакъв начин. Това вече е казано много пъти. Тези, които не са учили история, а има много такива на Запад, могат да фантазират на тази тема. Ние не възразяваме срещу споразуменията, които са сключени от други страни с Украйна, но това изобщо не променя нашата цел. Това беше потвърдено онзи ден от президента Владимир Путин. Ние ще постигаме целите на специалната операция последователно, упорито и ние ще постигнем тези цели", каза Лавров.

За растящите ядрени рискове

Лавров обвини Запада, че под ръководството на САЩ се "опитва да запази глобалната си доминация и военното си превъзходство", "не желае да разреши украинската криза" и предупреди за "растящи ядрени рискове".

Москва смята, че на този етап не е възможно да се поднови диалогът с Вашингтон по въпросите на стратегическата стабилност, посочи руският външен министър. Срокът на действие на споразумението "Нов СТАРТ", което ограничава стратегическите ядрени бойни глави на двете страни, изтича през февруари 2026 г., припомня Ройтерс. Москва и Вашингтон не са подписвали други договори за ядрени оръжия, така че срокът на "Нов СТАРТ" може да изтече в момент, в който напрежението между двете страни достигна най-високата си точка от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам.

САЩ "разрушиха стъпка по стъпка" контрола върху оръжията, каза руският външен министър и ги обвинява за създаването на "враждебния" контекст, в който Русия дератифицира Новия ядрен договор СТАРТ.

"Те ни обявиха открито за враг, но в същото време искат да погледнат стратегическите ни ядрени запаси, защото според тях това е съвсем друго нещо", казва Лавров.

"Под лозунга за реципрочност те искат да осигурят надзор над нашите ядрени арсенали, за да сведат до минимум рисковете за себе си и тези рискове се увеличават в резултат на военния натиск и принудата, упражнявани срещу нашата страна", посочи руският външен министър.

"Те говорят всеки ден повече за бъдещ сблъсък на ядрени сили и всеки ден има все по-малко и по-малко възпиращи фактори, съдържащи фактори", посочи той. Но възможността за преговори за "стратегическа стабилност" не е отхвърлена, допълни той.

"Западът продължава за залъгва Киев"

Лавров отбеляза още, че Русия не вижда и най-бегла форма на интерес от страна на САЩ или съюзниците им от НАТО за решаване на украинския конфликт и вслушване в руските опасения.

Ръководителят на руското външно министерство припомни, че Путин многократно е казвал, че Русия не се отказва от преговорите за Украйна.

"Той каза това още през 2022 г., когато по заповед на [бившия британски премиер] Борис Джонсън и други англосаксонци на Киев беше забранено да подпише вече договорено споразумение за уреждане (на конфликта) с Руската федерация. Тази история беше добре известна през април 2022 г. И говорейки през 2022 г. по този повод президентът отново заяви: ние не отказваме преговори, но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото повече забавят, толкова по-трудно ще бъде да се преговаря. Сега виждаме изпълнението на това пророчество", подчерта Лавров.

Новите съюзници на Русия

Тази година Русия ще се стреми да се избави от всякаква зависимост от Запада по отношение на икономиката и веригите за доставки, каза още той, цитиран от ТАСС.

Лавров също така посочи, че е "важно да се гарантира военната и политическата сигурност в Евразия".

"Ще се застъпваме за това въпросната задача да бъде решена от страните на континента без опитите на извънрегионални държави да се внедрят в тези процеси, следвайки собствения си дневен ред", заяви руският външен министър.

Лавров отново подчерта, че отношенията между Русия и Китай се намират "в най-добрия период в многовековната си история".

"Сигурен съм, че сте наясно с нашите оценки за развитието на отношенията с Китайската народна република. Тя е най-бързо развиващата се икономика наред с индийската. Отношенията с Китай преживяват най-добрия период в своята многовековна история", обясни той.

Лавров допълни, че Русия подържа редовен диалог на висше равнище и с Индия.

Руският външен министър обяви, че ще посети Ню Йорк за участие в Съвета за сигурност на ООН на 22-24 януари, за да участва в дебатите за ситуацията в Близкия изток и за Украйна.

 За създаване на палестинска държава

Лавров обяви, че ще направи обръщение към Съвета за сигурност на ООН във връзка с предложения за "колективни усилия" за решаване на кризата в Близкия изток. По думите му това трябва да включва директни преговори между израелските и палестинските власти, като крайната цел е създаването на палестинска държава в пълно съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбеляза Си Ен Ен.

Дипломат №1 на Русия изрази убеждението си, че без създаването на такава държава, палестинският народ ще продължи "да живее в условия на неравностойност и липса на справедливост", което би довело до повторение на насилствените инциденти, каквито се наблюдават в Газа.  Въпреки че призна текущите трудности и нежеланието на Израел да приеме тази идея в момента, Лавров изрази надежда, че израелската държава в крайна сметка ще достигне до същото заключение.  Той критикува съществуващите посреднически усилия на САЩ, като заяви, че те няма да доведат до реален резултат без наличието на пряк диалог. Единствено прякото общуване и преговори между двата народа могат да доведат до истинско и трайно споразумение, категоричен е Лавров.

Албанският проблем на Балканите може да избухне

Албанският фактор на Балканите е много сериозен, проблемът може да избухне, каза още руският външен министър Сергей Лавров. Той обърна внимание на косовския проблем и припомни, че през 2013 г. с посредничеството на Европейския съюз беше постигнато споразумение между Прищина и Белград за създаване на Общността на сръбските общини на Косово.

"Минаха обаче повече от 10 години и нищо не се е променило. Безизходицата в прилагането на това споразумение, което Европейският съюз представи като най-голямото си дипломатическо постижение, се проточи дълго време. И Европейският съюз не може да направи нищо. Единственото, което успяха да направят сега, т.к. Разбирам го, че те го измислиха, за да угодят на г-н министър-председателя на непризнатото Косово Албин Курти, в името на Прищина, да пренапише това споразумение за Общността на сръбските общини на Косово, те го пренаписват по такъв начин, че сърбите в северната част на Косово нямат никакви права, така че тези права са абсолютно някак си изкуствени, а реалната власт трябва да остане в албанците", добави Лавров.

"Това е срам за Европейския съюз, разбира се, трябва да бъде, защото те биеха барабаните толкова силно през 2013 г., че постигнахме, проблемът с Косово беше решен. Нищо подобно. И сега е точно същото като на всеки друг въпрос, когато е необходимо да се изпълнят споразумения, те работят обратно в полза на страната, която е по-близка до тях в конкретния случай.И по-близо до тях, разбира се, са косовските албанци, защото те се заклеха във вярност, искат да влязат в НАТО, те искат да влязат навсякъде и вярно ще следват инструкциите. Освен ако после не избухне албанският проблем на Балканите. Албанският фактор е много сериозен", каза още Лавров.

Лавров отбеляза, че председателят на македонския парламент все още седи на масата, на която е издигнато албанското знаме.

"Македонският също е някъде, но албанският е наблизо. Но това, строго погледнато, е отделна тема", коментира Лавров.