Русия има интерес конфликтът в Украйна да завърши по-скоро, заяви външният министър на РФ Сергей Лавров в Бразилия, информира Ройтерс и "Известия".

"Разбира се, ние сме заинтересовани от това украинският конфликт да завърши колкото може, по-скоро", каза Лавров по време на пресконференция с бразилския външен министър Мауро Виейра. Руският външен министър благодари на Бразилия за нейното "разбиране от какво е произтекла ситуацията в Украйна".

Той подчерта, че руската страна неведнъж подробно я обяснявала причините за случващото се, а така също и целите, които си е поставила. Лавров изтъкна, че двамата с Виейра са обсъдили войната в Украйна от гледна точка на това, че подобни проблеми трябва да намират своето разрешение не временно, а на основата на дългосрочни договорености. Те пък, от своя страна, трябва да отчитат интереса в сферата на сигурността на всички държави без изключение.

Лавров е на официална визита в Бразилия, след което ще продължи обиколката си в Латинска Америка с посещения на Венецуела, Никарагуа и Куба.

В навечерието на визитата на руския външен министър президентът на Бразилия Лула да Силва предложи да бъде създаден аналог на Г-20, който да се занимава с разрешаването на конфликта в украйна. Да Силва заяви още, че вече е обсъдил тази идея със Си Дзинпин и с президента на ОАЕ шейх Мухамед бен Заид Ал Нахайян.

 

Снимка: БТА

По думите на бразилския президент тази нова група от държави, по модела на "групата на двайсетте", трябва да изпълни посредническа роля между Москва и Киев, пише "Известия".

Русия многократно е заявявала, че всяко уреждане на конфликта трябва да се съобрази с "реалностите" на нейното едностранно анексиране на четири украински провинции, които руските въоръжени сили контролират частично, припомнят Ройтерс и БТА.

Москва твърди, че е била принудена да се намеси в Украйна през февруари 2022 г., за да защити рускоговорещите от преследване и да предотврати Киев да бъде използван от Запада като заплаха за сигурността на Русия.

Украйна и Западът казват, че това е неоснователен претекст за завоевателна война, в която бяха убити хиляди хора и бяха опустошени украински градове.