Русия е обезпокоена от засилването на усилията на НАТО и ЕС за бъдещо "усвояване" на Балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и дестабилизиране на Европа. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю за гръцкия вестник "Ефимерида тон синдактон", цитиран от ТАСС. Положението на Балканите предизвиква загриженост, отбелязал Лавров.

Ние виждаме, че НАТО и ЕС засилват усилията за по-нататъшно усвояване на региона. От страните в региона настойчиво изискват да направят грешен избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел, заявил Лавров. Тези действия, според него, водят до бъдеща дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, към нарастване на напрежението и поява на нови разделителни линии.

Ограничава ли се развитието на Босна и Херцеговина

Министърът добави, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина, който се поддържа благодарение на поста на върховния представител, затруднява развитието на страната и възпрепятства процеса на помирение.

Върховният представител играе дестабилизираща роля в Босна и Херцеговина, каза Лавров, цитиран и от "Фокус". Протекторатът ограничава развитието й, процеса на помирение и пренебрегва стриктното изпълнение на мирното споразумение, въпреки че върховният представител е призован да бъде негов надзорен орган, коментира той.

Сега те се опитват да дискредитират изборите в Босна и Херцеговина, за да създадат впечатлението, че победата на босненския сръбски лидер Мирослав Додик е незаконна, добави руският министър.

Върховният представител, който е и специален представител на ЕС, има право да анулира решенията на босненските изпълнителни и законодателни органи на всички инстанции и да отхвърли държавни служители на всяко ниво, включително членове на президиума на страната и президента на Република Сръбска, и решенията му не могат да бъдат обжалвани. Тези правомощия не са предвидени в Дейтънското споразумение от 1995 г. и са предоставени на върховния представител по-късно, отбелязва гръцкото издание.

Накъде вървят Косово и Сърбия

Руският външен министър предуупреди, че създаването на "въоръжените сили" на Косово и налагането на 100% данъци върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина, поставя под съмнение репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косовските власти да изпълняват задълженията си.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич предупреди в сряда, 5 декември 2018, че формирането на косовска армия може да предизвика въоръжена намеса на Сърбия в бившата нейна провинция, предаде АП. (На снимката: Учение на сръбската армия от преди година)

Всъщност, репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косоварите да изпълняват задълженията си, е съмнителна, каза Лавров и отбеляза, че на този фон сръбското ръководство взема много отговорна линия. Сръбският президент Александър Вучич многократно подчерта, че Белград очаква разрешение на кризата и не планира огледални мерки, за да не обостря допълнително ситуацията, изтъкна Лавров.

Косово продължава да бъде основен източник на нестабилността на Балканите. Прищина не само открито саботира изпълнението на споразуменията, постигнати чрез посредничеството на ЕС в диалог с Белград, но и изпълнява нови провокативни стъпки, подчерта руският министър. Вече пет години и половина не се прави нищо за създаването на общността на косовските сръбски общини, отбеляза Лавров.

Премиерът Рамуш Харадинай хвърли пакет от законопроекти в парламентарната процедура, за да създаде пълноправни въоръжени сили в противоречие на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и дори да заобиколи "конституцията" на Косово, коментира Лавров. Ясно е, че те ще бъдат насочени главно срещу сърбите, живеещи в провинцията, особено в северните региони. На 22 ноември, в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия, Прищина наложи 100% мита върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. Според руския външен министър тази мярка има за цел и създаването на невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби.

Има яростна систематична намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Македония, а ежедневно гражданите на страната бяха призовавани да гласуват на референдум на 30 септември за преименуване на балканската държава и приемането на споразумението от Преспа. Референдумът, както знаем, не успя, сподели руският министър.

Защо форсират Скопие към НАТО, пита Москва

По негово мнение в тази ситуация в парламента на Македония на 19 октомври "одобрението на конституционните изменения е било извършено чрез изнудване и подкупване на депутати от опозицията". Чуждестранните дипломати, включително и посланикът на САЩ, взеха пряко участие в това. Сега САЩ полагат неистови усилия за финализиране на сделката в началото на 2019 г., подчерта Лавров.

Трябва да се отбележи, че подобна бързина е подчинена изключително на поставената от Вашингтон задача за форсирано вкарване на Македония в НАТО. Спекулациите за необходимостта да се подкрепи споразумението от Преспа (между Гърция и Македония - б.р.) за ускорена интеграция в Европейския съюз не издържат на критики, изтъкна руският външен министър. Преговорите за присъединяване на Македония към ЕС може да продължат не едно десетилетие.