Сърбия обмисля връщането на задължителната военна служба. Пред журналисти президентът Александър Вучич каза, че се обмисля до две или три години наборната служба за момчетата да бъде възстановена, като тя ще е с продължителност три или шест месеца.

Пред журналисти на военното летище Батайница сръбският президент Александър Вучич каза, че държавата обмисля връщането на задължителната казарма. Според него това ще помогне на Сърбия да действа превантивно срещу каквито и да е заплахи за сигурността на страната.

"Разсъждаваме дали от 2020 или 2021 година да бъде върната наборната служба. Очакваме оценката на армията, оценката на финансовото министерство, за да преценим дали ще бъде три или шест месеца. Все още обсъждаме идеята и нищо не е окончателно. Това зависи и от финансовите разчети", посочи той.

Ако задължителната военна служба бъде върната, мъжете, които са я отслужили, ще имат предимство при назначаване на работа в държавни служби, коментира още сръбският президент.

На военното летище в Батайница Александър Вучич присъства на приемането на два самолета МиГ 29, които Сърбия получи от Руската федерация.