Официални руски и американски представители си размениха остри реплики по повод пристигането във Венецуела на два руски бомбардировача, които могат да носят ядрено оръжие.

Двата бомбардировача "Ту-160", а също военнотранспортен самолет "Ан-124" и самолет за полети на дълги разстояния "Ил-62" на руските въздушнокосмически войски, кацнаха в понеделник на летище "Майкетия" в Каракас, като така демонстрираха подкрепа за президента социалист Николас Мадуро. От министерството на отбраната на Русия не съобщиха дали бомбардировачите носят някакви оръжия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо реагира, като писа в Туитър, че "руският и венецуелският народ трябва да виждат нещата, такива каквито са: две корумпирани правителства пилеят държавни средства и потъпкват свободата и свободите, докато народите им страдат".

Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, определи коментара на Помпейо като "недипломатичен" и "неуместен". Подобни критики звучат странно, когато са отправени от държава, "половината от чийто военен бюджет ще стигне да нахрани цяла Африка", изтъкна Песков.

Венецуела и Русия отдавна са близки съюзници, а пристигането на самолетите идва само дни, след като президентът Мадуро се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, отбеляза БиБиСи (BBC).

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино заяви, че руските самолети ще са част от съвместно учение на военновъздушните сили и отбеляза: "Това ще правим с нашите приятели, защото имаме приятели по света, които защитават и уважават балансираните отношения".

"Ние се готвим да защитим Венецуела до последния метър, когато е необходимо", каза министърът във връзка с честите обвинения от страна на правителството, че империалистическите сили се опитват да го свалят.

Президентът Мадуро заяви в неделя, че е имало опит,"пряко координиран от Белия дом, да се смути демократичният живот във Венецуела и опит да се подготвя преврат срещу конституционното, демократично и свободно управление на нашата страна".

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Кол Роб Манинг отбеляза, че наскоро САЩ са разгърнали в Латинска Америка болница, в която се предлага медицинска помощ на милионите венецуелци, които са избягали от хиперинфлацията и недостига на стоки и лекарства в родната си страна от 2014 г. насам.

"Обратно, подходът на Русия към човешкото бедствие във Венецуела е да изпрати бомбардировачи вместо хуманитарна помощ", каза Кол Манинг, цитиран от ЕнБиСи (NBC).

Но Русия не е единствената, която изпраща бомбардировачите си до други държави. САЩ също изпратиха бомбардировачи на своите съюзници, включително в Украйна, чиито отношения с Москва остават напрегнати след анексирането на Крим през 2014 г., изтъква БиБиСи.

Работници пред затворените врати на завода на Goodyear

Снимка: AP/БТА

Междувременно американският производител на автомобилни гуми Goodyear обяви, че затваря завода си във Венецуела, заради влошаващите се икономически условия в южноамериканската страна. На 10 декември работниците намериха своето предприятие в Лос Гуаябос вече затворено.