Москва е готова да обсъди с Вашингтон част от новите си видове оръжия в контекста на евентуални нови споразумения и като се вземат предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за "Росийская газета" по повод отбелязвания днес в Русия Ден на дипломатическия служител.

Двете страни трябва да продължат "колкото може по-скоро" изтичащия след година договор за съкращаване на стратегическите оръжия Нов СТАРТ. Руските военни "са готови да разглеждат в контекста на критериите по договора най-малкото (хиперзвуковите ракетни комплекси) "Авангард" и (междуконтиненталните балистични ракети) "Сармат", но Москва е "готова да разговаря" и за "всичко останало", уверява Лавров.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има нагласа да подобрява отношенията с Русия, но засега "перспективите за конкретни стъпки са доста мъгляви" засега, констатира руският държавник в интервюто, цитирано от ТАСС. Предишният американски лидер Барак Обама е оставил според него на своя приемник "отвратително наследство в отношенията с Русия".

Западът признава, че "без Русия е трудно, ако не и невъзможно, да се решават проблемите в света". Същевременно ЕС е "обсебен от санкциите" срещу Москва и ги продължава, тъй като му ги "натрапва" "русофобското малцинство" в общността, казва Лавров. Той призовава ЕС "да укрепва своята цялост, независимост и самостоятелност" след Брекзита, но "не въз основа на русофобията".

Русия няма да има нищо против отново да размени посланици с Украйна, коментира първият дипломат на Москва съобщения, че украинският президент Володимир Зеленски може да предприеме подобна стъпка. Именно Украйна отзова първа своя посланик и заплаши да скъса дипломатическите си отношения с Русия, припомня Лавров обстановката след анексията на Крим от федерацията през 2014 г. и конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас. Руският външен министър отбелязва обаче, че има напредък в уреждането на конфликта, откакто Зеленски спечели президентските избори в Украйна миналата пролет.

По повод професионалния празник на руските дипломати "Комерсант" анализира срещите и телефонните разговори на Сергей Лавров от 2010 до 2019 г.

Руският министър е поддържал и поддържа най-тесни контакти с американските си колеги - държавни секретари, с които е имал през този период 315 лични срещи или телефонни разговори. Европа обаче остава лидер по брой на контактите с Русия на ниво външни министри - 334 преди украинските събития и 316 след тях.

Понижението е главно за сметка на скандинавските страни с изключение на Финландия, балтийските държави и Полша, пише вестникът. Той прави уговорка, че разглежда отделно Чехия - само един контакт с Лавров за 10 години, и Албания - една среща на Лавров с албански премиер.

В класацията по брой на контактите с Русия на ниво външни министри и по региони след Европа се нарежда Големият Близък изток, на трето място е Азия, следват Канада и САЩ, после - страните от ОНД. На шесто място е Латинска Америка, а на седмо - Африка, сочат изчисленията на вестника.

Ключовият извод е: не може да се говори за изолация на Русия след конфликта около Украйна. Няма и съществена преориентация на външната политика на федерацията, заключава "Комерсант".