Алексей Навални не би могъл да направи филм за "двореца" в Геленджик без сътрудничество с германските власти. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

В отговор на въпрос на журналисти външният министър посочи, че "в този филм Навални посещава сградата на бившата съветска разузнавателна станция в Дрезден и заедно с някои германски колеги демонстрира на публиката материали от папка, която представя като "Личното досие на Путин."

"Ясно е, че е невъзможно да се влезе в тази сграда и още повече да се получи достъп до определени архиви без сътрудничество с официалните власти на Федерална република Германия - най-вероятно с техните специални служби. Само това говори достатъчно за цялата тази история и за ролята, която Западът е играл и играе по време на разпространението й в международното медийно пространство", казва Лавров, цитиран от уебсайта на руското външно министерство.

Той отбелязва още, че Москва е загрижена за това как досието от германските архиви, касаещо, според авторите, руския президент, е достигнало до тях без негово разрешение.

"Обърнахме се към германското външно министерство за разяснения по този въпрос, откъдето няколко дни по-късно бяхме информирани, че достъпът на Навални до гореспоменатите архивни материали е одобрен от съответното германско ведомство и няма нищо тайно в предадените материали към него. Коментарите са излишни", обяви още министърът.

Лавров отбеляза, че оставя настрана "въпроси относно цената на твърденията, съдържащи се във филма и компютърната графика, кой стои зад него, как и кой е платил за цялата тази кинопродукция".

"Много факти вече бяха представени по този въпрос, въпреки че официалните лица и повечето медии на Запад срамежливо ги игнорират", заключи външният министър.