Всеки шести пълнолетен руснак е влошил отношението си към президента на Русия Владимир Путин, след като е гледал видеоразследването на критика на Кремъл Алексей Навални, което свързва луксозно имение с руския лидер, според социологическо изследване центъра "Левада", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според резултатите, оповестени днес, 26 процента от пълнолетните руснаци, или всеки четвърти, са гледали разследването на Навални, а 31 на сто са чули за него. 17 процента от анкетираните казват, че мнението им за Путин се е променило към по-лошо, след като са гледали разследването, но 77 на сто не са променили отношението си. Същото проучване на общественото мнение, част от което беше оповестена миналия четвъртък, регистрира устойчиво одобрение за Путин от 64 процента.

Руснаците са разделени в отношението си към истинността на твърденията, показват днешните резултати. Една трета от участниците казват, че са убедени, че изнесеното не е вярно, 38 на сто - че изглежда истинно, но им е трудно да преценят, а 17 процента са сигурни, че е вярно.

Съюзникът на Навални Леонид Волков приветства резултатите.

"Това, че 17 процента от гледалите видеото, казват, че отношението им към Путин се е влошило, е много. Говорим за милиони хора. Това е битка - в прекия смисъл, за умовете на руснаците", написа той в Туитър.