Латвийската служба за гранична охрана поиска днес помощ от армията и полицията за охрана на границата с Беларус след 96 опита за незаконно преминаване в рамките на 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на граничната служба.

Отпуските на служителите на граничната охрана са били прекъснати, за да могат да се върнат и да патрулират границата, се казва още в изявлението.

Латвия има "информация за възможно увеличаване на хибридните заплахи", както и че властите в Беларус все повече участват в организиране на потока от нелегални имигранти, допълва латвийската гранична служба.

Латвийската министърка на отбраната Инара Мурниеце нареди по-рано на армията да разположи допълнителни сили на границата.

Латвия има обща граница от около 172 км с Беларус - близък съюзник на Русия. Балтийската държава обвинява съседката си и нейния управник, автократичния президент Александър Лукашенко, че умишлено вкарват мигранти от кризисни региони и ги изпращат към границата.

Подобно на Полша и Литва, които вече засилиха защитата на границата с Беларус, правителството в Рига също е обезпокоено от установяването на руската наемническа групировка "Вагнер" в Беларус, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.