Полша планира да премести до 10 000 войници на границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Около 10 000 войници ще бъдат разположени на границата, от които 4 000 ще подкрепят пряко граничната охрана, а 6000 ще бъдат в резерв", каза Блашчак пред полското национално радио.

"Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да държим агресора в страх, така че да не смее да ни нападне", изтъкна той.

Полша се тревожи все повече за граничната зона, тъй като стотици закалени в битки наемници на "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на беларуския президент Александър Лукашенко.

Беларус продължава военните си учения в близост до полската граница тази седмица, а президентът Лукашенко каза няколко пъти, че възпира бойците на "Вагнер", които искат да нападнат Полша.

Полските власти изразиха също и опасенията си, свързани с обстоятелството, че броят на мигрантите, опитващи се да влязат в Полша през беларуско-полската граница, се е увеличил през последните месеци. Става дума за мигранти, които идват предимно от Близкия изток и Африка.