Бързо придвижващият се горски пожар в Северна Калифорния, разпалван от силните ветрове в условия на суша, наречен "Лагерен огън" (Camp Fire), предизвика евакуацията на цял град. Стихията разруши стотици постройки, а десетки хиляди американци бягаха от бедствието, някои сграбчили бебета и домашни любимци, след като изоставяха колите си и продължаваха пеша пред пламъците, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Селището Парадайс е до голяма степен разрушено, става дума за опустошение от такъв мащаб", каза вчера капитан Скот Маклийн от противопожарната служба. "Вятърът, който беше обявен в прогнозата, дойде и помете всичко".

Маклийн каза, че са разрушени две хиляди сгради в градчето с 27 000 жители, на около 290 км североизточно от Сан Франциско. Броят на пострадалите и нанесените щети засега не могат да бъдат уточнени, защото властите нямат достъп до опасния район. От болница в града бяха евакуирани с хеликоптери над 60 пациенти.

Евакуация от обхванатата от пожар болница в Парадайс

Снимка: AP/БТА

Началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд каза на пресконференция, че двама огнеборци и много местни жители са ранени.

Джина Овиедо описа опустошителната сцена по време на бягството си - пламъците поглъщали домове, избухвали експлозии, а стълбове на далекопроводи рухвали.

"Всичко започна да се взривява", каза Овиедо. "Хората започнаха да излизат от колите си и да бягат пеша".

"Лагерният огън" опостуши "Парадайс"

Снимка: AP/БТА

Фотограф на АП видя десетки унищожени или горящи магазини и бензиностанция.

Шерифът на окръг Бют Кори Хоуни каза, че положението е много сериозно и много опасно.

Огънят лумна с преминаването на силни ветрове през щата, създавайки изключително висока опасност от пожари. Предизвикан от вятъра пожар в окръг Вентура, северно от Лос Анджелис, за часове изпепели 15 кв. мили залесени площи. Той се превърна в заплаха за хиляди къщи и доведе до евакуация на парк от каравани, университетско градче и няколко квартала. Избухна и по-малък пожар в съседство, който също се движеше много бързо.

"Оцеляла" статуя насред горски масив край Парадайс

Снимка: AP/БТА

Изпълняващият длъжността губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в засегнатия район в северната част на щата.

Ужасяващи видеоматериали в социалните медии показват автомобили, които са движат по пътища като в тунели от пламъци.

Много хора са притеснени за свои възрастни близки, които живеят в домове за стари хора или сами.

За горския пожар беше съобщено още призори. В рамките на 6 часа той се разрасна върху 69 кв. км. Пламъците се засилват заради вятъра, ниската влажност и изсъхналата растителност.

Град Чико с 93 000 жители може да е следващият на пътя на пожара, който според прогнозите е тласкан в западна посока от ветрове със скорост 56 км/ч, каза началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд. Получихме съобщения за смъртни случаи, но те още не са проверени, каза на пресконферениция шерифът на Бют Кори Хонеа.