Руската журналистка Ксения Собчак се е завърнала в родината си, съобщи РИА Новости, като се позова на очевидци, които са видели Собчак да пресича границата в Псковска област.

Очевидци разказват пред агенцията, че Собчак е влязла в Русия през контролно-пропускателния пункт "Бурачки" на границата с Латвия заедно със съпруга си Константин Богомолов, пише каналът в Telegram Mash, без да посочва източника.

За това, че Ксения Собчак се е върнала в Русия, съобщават също РБК (позовавайки се на познат на журналистката) и ТАСС (позовавайки се на източници, близки до семейството на Собчак).

Самата Собчак все още не е коментирала този въпрос. Миналата седмица майка ѝ, членът на Съвета на федерацията Людмила Нарусова, заяви, че дъщеря ѝ ще се върне в Русия "много скоро". Сега тя е отказала коментар.

Собчак е известна в Русия като телевизионна водеща и светска знаменитост, кандидатирала се е за президент. Баща й Анатолий Собчак беше политически наставник на Владимир Путин. Тя напусна Русия на 26 октомври. В този ден в дома й в Московска област бе извършен обиск по дело за изнудване на 11 милиона рубли от шефа на корпорацията "Ростех" Сергей Чемезов, по което бе арестуван нейният търговски директор Кирил Суханов.

Собчак влезе на територията на Литва през Беларус като израелски гражданин.

Тогава държавната руска информационна агенция ТАСС съобщи, позовавайки се на свои източници, че полицията е получила заповед от следовател да задържи Собчак, "но тя е успяла да избяга". По-късно, според агенцията, следователят от МВР е отменил заповедта за привличане на Собчак като заподозряна. Адвокатът на Собчак Сергей Бадамшин заяви в същото време, че тя "не е имала и няма статут на заподозрян или обвиняем по делото".