Ръководството на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) се събра днес на заседание, за да обсъди кризата в правителството, след като президентът десноцентрист Клаус Йоханис отказа три предложения за временни министри, предаде агенция Медиафакс.


На заседанието ще бъде обсъдена и кампанията за президентските избори през ноември, както и вакантния пост на председател на Сената след излизането на партия Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) от управляващата коалиция, допълва информационният сайт Зиаре.

Заседанието трябваше да започне в 18,00 ч., но премиерът Виорика Дънчила пристигна с половин час закъснение, информира Медиафакс, цитирана от БТА  

Пристигайки за заседанието на Националния изпълнителен комитет на партията, Виорика Дънчила бе попитана дали СДП разполага с мнозинство в парламента, за да бъде одобрен нов състав на правителството. Тя отговори: "Ще опитаме да създадем мнозинство".

Миналата седмица изпълнителният председател на СДП Еуджен Теодорович заяви, че ръководството на партията ще реши дали премиерът ще предложи на парламента преструктуриране на кабинета.

Същевременно основната опозиционна сила - Национално-либералната партия, преговаря с други политически формации за внасяне на вот на недоверие срещу правителството.

Президентът Клаус Йоханис отказа категорично предложенията на правителството за трима временни министри, след като АЛДЕ напусна управлението. "Кризата, в която се намираме, е създадена от СДП чрез безотговорно отношение към управлението на Румъния. Тази криза, за която са виновни СДП и всички техни съюзници през годините, има тенденция да се изостри и да има тежки последици за всички граждани. Конфликтите в управляващата коалиция, отчаяният стремеж на СДП да остане на власт, вътрешните борби и пазарлъци за постове нямат никаква връзка с реалния дневен ред на румънците", предупреди държавният глава.