Постоянното представителство на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), по-малкия партньор в управляващата коалиция в Румъния, е гласувало да излезе от коалиционното правителство и да подкрепи кандидатурата на Мирча Дякону в президентските избори през ноември, съобщи лидерът на АЛДЕ Калин Попеску Таричану, цитиран от Аджерпрес.

Той обяви още, че ще подаде оставка като председател на сената.

Таричану каза, че тази сутрин е имал среща с премиера Виорика Дънчила в качеството й на председател на основната управляваща партия - Социалдемократическата (СДП), от която е очаквал да чуе отговори на определи въпроси за бъдещето на правителството, но не е получил никакви насрещни предложения.

По-рано този месец лидерът на АЛДЕ заяви, че кабинетът работи по инерция и че не иска да бъде част от "импотентно" правителство. Решението на АЛДЕ дали да остане в правителството обаче се очакваше чак през септември.

Либералите от АЛДЕ се оттеглят от кабинета два дни след като лидерът им Калин Попеску Таричану не успя да стане единственият правителствен кандидат за президентските избори през ноември. Вместо това социалдемократите избраха техния лидер Виорика Дънчила да оспорва поста на настоящия президент Клаус Йоханис, припомня Ройтерс.

Таричану каза, че Социалдемократическата партия се представя слабо в правителството и не е успяла да предприеме нужните стъпки за преструктуриране на кабинета.

Премиерът Дънчила заяви, че СДП ще продължи да управлява. "Важното е да не разочароваме нашите избиратели, които ни повярваха на изборите през 2016 г.", написа тя във Фейсбук.

Ройтерс коментира, че с оттеглянето на АЛДЕ правителството губи мнозинството си, което го прави уязвимо за вот на недоверие и нормално би създало перспектива за предсрочни парламентарни избори, но според анализатори фрагментираната опозиция може да предпочете да изчака до редовните избори след около една година.

След оттеглянето на АЛДЕ обаче на СДП не достигат 25 гласа за парламентарно мнозинство, което може да затрудни правителството в прокарването на политики и да принуди Дънчила да преговаря за всеки законопроект.

Дънчила има 45 дни да поиска от вот на доверие от парламента, като междувременно трябва да намери заместници на тримата министри от АЛДЕ. Тя трябва и да намери съюзници сред другите парламентарни групи, вероятно включително и с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР).