Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли написа днес съобщение във Фейсбук с призив за по-ефективни мерки срещу престъпленията срещу жени, като спомена случая с 15-годишната Александра, която беше отвлечена и убита в южния румънски град Каракал, съобщава Медиафакс.

Сасоли публикува на страницата си във Фейсбук статия от италианския в. "Република", в която се разказва за случая от Каракал, който потресе цяла Румъния. Статията съдържа и няколко реплики от разговорите на Александра Мачешану с операторите на телефон 112.

Председателят на ЕП изтъква, че този случай е ужасил не само Румъния, но и цяла Европа.

"Да чуеш гласа на 15-годишната Александра Мачешану, която напразно търси помощ на спешния номер 112, е болезнено и ужасява не само Румъния, но и цяла Европа. Приемането на все по-ефективни политики срещу убийствата на жени и насилието срещу жени би трябвало да бъде все повече в центъра на европейските политически и институционални действия. В името на Александра и всички жертви!", призова Сасоли.

Случаят от края на юли доведе до протести и оставката на вътрешния министър Николае Мога, след като стана ясно, че момичето се е обадило три пъти на спешния телефон 112, за да съобщи, че е отвлечено, но полицията реагирала чак на следващия ден.

66-годишният Георге Динка бе задържан за убийството. В дома му бяха открити човешки останки, а ДНК-експертиза доказа, че те принадлежат на Александра, чието тяло мъжът твърди, че е изгорил. Той признал пред следователите за убийството на още едно момиче - 18-годишната Луиза Меленку, която изчезна през април.