Брюдерле каза това няколко часа преди срещата на гръцкия премиер Георгиос Папандреу с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

"Премиерът Папандреу каза, че не иска и цент, но така или иначе германското правителство няма да даде и цент", каза германският министър пред журналисти след среща с европейския комисар за промишлеността Антонио Таяни.

Брюдерле имаше предвид интервю на Папандреу в днешния брой на "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той уверява: "Не искаме пари. Това, от което се нуждаем, е подкрепа от Европейския съюз и нашите партньори, за да можем да взимаме кредити на пазарите при по-добри условия. Ако не получим тази помощ, няма да можем да приложим планираните промени".

"Гърция е длъжна да продаде дялове от компании и активи, като например някои ненаселени острови", заяви преди дни Франк Шьофлер, депутат от Партията на Свободните демократи, която е коалиционен партньор на Меркел.

Южната ни съседка днес отново е парализирана заради стачка, свикана от синдикатите в знак на протест срещу новите мерки за строги икономии, които бяха обявени от правителството в сряда. Самите гърци приемат по различен начин мерките, което се вижда и от резултатите от проучване на социологическата агенция Public Issue, изготвено по поръчка на телевизионния канал Скай.

82 на сто от гърците заявяват, че може би са съгласни с налагането на данък върху луксозните стоки, но 15 на сто са против.
65 на сто от гърците са съгласни с повишаването на акцизите върху напитките и цигарите. 32 на сто обаче изказват несъгласие.
20 на сто са съгласни също и с увеличаването на акцизите върху горивата, но 78 на сто казват, че не са съгласни.
50 на сто са съгласни с орязването на надбавките в държания сектор, а 41 са против.
28 на сто изказват съгласие с увеличаването на ДДС, но 68% не приемат тази мярка.
23 на сто са съгласни с орязването на даваните 13-та и 14-та заплата, но 72 на сто са против.
20 на сто приемат замразяването на пенсиите, но 74 процента го отхвърлят.