Специалната военна операция в Украйна прерасна във война заради намесата на Запада, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за aif.ru.

"Ние сме в състояние на война. Да, тя започна като специална военна операция, но веднага след като там беше създадена тази компания, когато колективният Запад стана участник в нея на страната на Украйна, за нас тя вече се превърна във война. Убеден съм в това. И всички трябва да разберат това за своята вътрешна мобилизация", заяви говорителят на Кремъл.

Говорителят каза още, че Русия трябва изцяло "да освободи" своите "нови региони", за да гарантира сигурността на хората там, имайки предвид четирите украински региона, които Русия обяви, че анексира през 2022 г., посочва Ройтерс. Според Киев анексирането от Русия е незаконно заграбване на земя и той няма да се успокои, докато всички руски войници не бъдат прогонени от неговата земя, допълва БТА.

Песков заяви, че руската страна не може да позволи на границите ѝ да съществува страна, готова да използва всякакви методи, за да отвоюва Крим.

"Русия ще продължи да действа по такъв начин, че военният потенциал на Украйна да не застрашава сигурността на нейните граждани и нейната територия", каза още прессекретарят на руския президент в разговор с журналисти на aif.ru. "За какво говори президентът? Имаме четири нови федерални субекта. И основното за нас е да защитим хората в тези региони и да освободим територията на тези региони, която в момента е де факто окупирана от режима в Киев", отбеляза той.

Песков уточни също, че в деня на встъпването в длъжност на избрания държавен глава руското правителство подава оставка. "И тогава президентът, използвайки новата система, с повишено участие на парламента, създава нов кабинет на министрите", добави прессекретарят.

Той се позова на думите на Владимир Путин, че евентуалните рокади ще се извършват спокойно и обмислено, за да се определи кои хора в правителството ще бъдат най-предпочитани.

"Процесът на подбор ще е доста личен. Вие и аз, 87% от руснаците, гласувахме за държавен глава. Дадохме му правомощия, а след това президентът ги изпълнява, както прецени. Той подбира екип", отбеляза Песков.