Кремъл публикува пълния текст на съвместното изявление на президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев, както и на арменския премиер Никол Пашинян във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах.

Пресслужбата на Кремъл поясни във вторник, 10 ноември, че документът на руски език е достъпен на официалния сайт на руския президент.

Както Dir.bg вече писа в ранните часове на днешния ден Владимир Путин, Никол Пашинян и Илхам Алиев подписаха споразумение за пълно прекратяване на огъня и на всички военни действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт от 01.00 часа днес местно време (23:00 ч. българско време на 9 ноември).

Така поне на книга беше сложен край на 6-седмични сражения между азербайджанските и арменските сили.

Какво урежда споразумението

Република Азербайджан и Република Армения, ще останат на настоящите си позиции, а в района ще бъдат дислоцирани руски мироопазващи сили.

Азербайджан ще запази териториите, които е завоювал при сраженията, включително и втория по големина град Шуши (Шуша на азерски). Арменските сили ще трябва също така до 1 декември да предадат контрола над редица други територии.

Азербайджан ще получи и шосейна връзка със своя анклав Нахичеван, разположен по границата с Иран и Турция - нещо, което ще даде и на Турция сухоземен мост към основната територия на Азербайджан. 

Наблюдателите коментират, че със споразумението Армения на практика признава поражението си в боевете и загубата на част от Нагорни Карабах.

От друга страна споразумението се разглежда като знак, че Русия, която има отбранителен договор с Армения и военна база там, все още е главен арбитър в региона, който тя смята за свой заден двор въпреки опитите на Турция за силова намеса, отбелязва Ройтерс.

Настаняване на руски миротворци

Съвместното изявление предвижда разполагането само на руски миротворци, съобщи ТАСС. Тази нощ Илхам Алиев каза, че Турция ще се включи в миротворческия процес, но не уточни как. Наблюдателите тълкуваха думите му като евентуално участие на турски военни умиротворители.

В изявлението на Кремъл се посочва, че руските миротворци са разположени в региона за период от пет години с автоматично подновяване за нови петгодишни периоди, ако е необходимо.

"По линията на контакт в Нагорни Карабах и по Лачинския коридор* е разположен миротворчески контингент на Руската федерация от 1960 военнослужещи с леко стрелково оръжие, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специална техника", се казва в изявление на лидерите.  "Продължителността на престоя на миротворческия контингент на Руската федерация е пет години с автоматично удължаване за следващи петгодишни периоди, ако никоя от страните не декларира шест месеца преди изтичането на периода намерение да прекрати прилагането на тази разпоредба", се казва в документа.

Вътрешно разселените лица и бежанците се завръщат на територията на Нагорни Карабах и околните райони под контрола на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Извършва се размяната на военнопленници, други задържани лица и тела на мъртвите.

Всички икономически и транспортни връзки в региона са разблокирани. Контролът върху транспортните комуникации се осъществява със съдействието на властите на Руската гранична служба.

Как Пашинян обясни оттеглянето от битката

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви днес, че е подписал споразумението за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах по препоръка на командването на арменските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Премиерът на Армения Никол Пашинян направи изявление във Фейсбук за споразумението за Карабах

Снимка: AP/БТА

"Вие си представяте ситуацията, когато всъщност армията настоява за вземането на такова решение", каза той в пряко излъчване от профила си във Фейсбук. По думите му Армения има проблеми с мобилизацията на резервисти за продължаване на войната.

"Практиката показа, че цивилните за съжаление не са достатъчно готови, за да участват пълноценно в бойните действия. Те бързо губят боеспособността си, което създава проблеми", поясни Пашинян. Той каза, че боевете в Нагорни Карбах още не са прекратени навсякъде и изрази надежда, че това ще стане.

Малко по-късно арменското министерство на отбраната съобщи, че всички военни действия са прекратени и в Нагорни Карабах е спокойно.

10 ноември. Полицейски кордон пред сградата на правителството в Ереван, която ден по-рано беше превзета от протестиращи

Снимка: AP/БТА

Арменският президент научил за споразумението от медиите

И докато прекратяването на огъня предизвика празненства в азербайджанската столица Баку, където коли и автобуси надуваха клаксони, а възторжени тълпи излязоха по улиците, размахвайки азербайджански национални знамена, то тристранното споразумение доведе вълна от недоволство в Армения. Полицията в Ереван си върна тази сутрин контрола върху сградите на правителството и парламента, където пред нощта нахлуха стотици протестиращи.

За днес са се готвят нови протести срещу споразумението.

Президентът на Армения Армен Саркисян съобщи днес, че започва консултации за обсъждане на положението. Той твърди, че е научил от медиите за подписването на споразумението за уреждане на конфликта и за условията за прекратяване на войната.

"С мен като президент на Република Армения, за съжаление, не е имало никакви консултации или обсъждания по този документ, аз не съм участвал в никакви преговори", подчерта държавният глава.

*Лачинският коридор е планински проход в границите на Азербайджан, който представлява най-краткия маршрут между Армения и Нагорно-Карабахската република.