Турция обяви край на спасителните дейности в Измир след земетресението

Всички издирвателни и спасителни дейности в Измир след земетресението в петък бяха прекратени днес, съобщиха турските власти, цитирани от Анадолската агенция.

В Туитър Мехмет Гюллюоглу, ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), благодари на спасителите и доброволците, участвали в усилията за издирване и спасяване на оцелели в срутилите се сгради.

Броят на жертвите от мощното земетресение в Егейско море в Измир достигна 114 души, съобщиха властите тази сутрин. Загинали са още двама тийнейджъри на гръцкия остров Самос.

137 пострадали все още получават лечение, а 898 вече са изписани от болничните заведения, посочи АФАД.

Снимка: AP/БТА

От 1027 ранени при земетресението, 883 вече са изписани от болница. 107 души са били извадени живи изпод развалините на рухналите сгради.

Измир, седмица след опустошителното земетресение от 6,6 по Рихтер

Снимка: AP/БТА

Снощи турският президент Реджеб Ердоган заяви, че на институциите са предоставени средства в размер на 29 милиона лири, които да се използват за засегнатите от земетресението.

Хиляди останаха без дом в Измир след труса

Снимка: AP/БТА

Над 7000 души се включиха в различните спасителни екипи в поразените райони на Измир под координацията на правителствената Служба за реакции при бедствия и кризи.

Над 7000 души се включиха в спасителните работи

Снимка: AP/БТА

В спасителните работи участваха и специално обучени кучета като петгодишния лабрадор Мави. Мави лае само, когато подуши следата на жив човек изпод развалините. Преди 25 години Ебру - водачката на кучето, сама е била затрупана и после спасена изпод развалините на земетресение в Турция. В Измирското земетресение тя помага в търсенето на оцелелите.

Снимка: AP/БТА

След петъчното земетресение с магнитуд между 6,6 и 7 според различните институти, са станали общо 1621 вторични труса, от които 44 с магнитуд над 4.

Измир е третият по големина турски град и на територията му живеят над 4,3 милиона души.

Снимка: AP/БТА

Измир

Снимка: AP/БТА