Световни лидери приветстваха падането на последния бастион на "Ислямска държава", отбелязвайки края на самопровъзгласилия се "халифат," като "крайъгълен камък", но предупредиха за оставащите опасности, предава АФП.

Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка - обяви по-рано днес, че е освободила последното селище, контролирано от ИД в Сирия, и провъзгласи победа над групировката. .

Сто процента от територията, контролирана от джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Сирия, са освободени, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

САЩ ще останат бдителни спрямо ИД. . .за да се борят срещу ИД, докато тя окончателно бъде победена, където и да действа, зарече се Тръмп в изявление.

Той предупреди евентуални нови попълнения на организацията, че ще умрат, ако се включат в нея.

"Вместо това помислете дали да нямате хубав живот", призова ги той.

САЩ все още имат много работа за вършене въпреки териториалното поражение на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес.

"Мисията ни не се е променила", заяви Помпейо в отговор на въпрос, зададен по време на посещението му в Ливан, дали САЩ ще предоставят допълнително финансиране, за да предотвратят възраждането на организацията.

"Все още имаме много работа за вършене, за да гарантираме, че радикалният ислямски тероризъм не продължава да се разраства", допълни той.

Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че източникът на потенциални терористични нападения е бил "елиминиран", но предупреди, че "заплахата остава и борбата срещу терористичните групи трябва да продължи".

"Елиминирана беше сериозна опасност за нашата страна. Заплахата обаче остава и борбата срещу терористичните групировки трябва да продължи", отбеляза Макрон в два поста в Туитър, в които отдава почит на международната коалиция след новината за капитулацията на последното убежище на ИД в Сирия.

Франция участва с 1200 военни в операциите на антиджихадистката международна коалиция: във въздушни операции, със специални части в Сирия, с артилерия и в обучението на иракската армия. "Изразявам почитта си към нашите партньори и армиите на международната коалиция, част от която е й Франция. Те се бориха решително с терористите в името на нашата сигурност. Няма да забравим жертвите на ИД", написа Макрон, определяйки преодоления днес етап като внушителен.

Великобритания

Премиерът на Великобритания Тереза Мей нарече падането на бастиона "исторически крайъгълен камък" в борбата срещу "Ислямска държава" и каза, че британското правителство остава "ангажирано с изкореняването на тяхната отровна идеология". "Приветствам неуморния труд и извънредната смелост на британските сили и на партньорите ни в международната коалиция, надвили ДАЕШ в Сирия и в Ирак", заяви тя в комюнике. "Освобождаването на последната територия, държана от ДАЕШ, е исторически етап, който не би бил възможен без тяхната отдаденост, професионализъм и кураж", добави Мей. "Не бива обаче да изпускаме от поглед заплахата, каквато е ДАЕШ, и правителството (на Великобритания) е все така решено да изкорени пагубната им идеология. Ще продължим да правим необходимото, за да браним британския народ и нашите съюзници", заключи тя.

Участник в международната коалиция начело със САЩ, Великобритания изпрати близо 1400 военни в помощ на местните антиджихадистки сили и осъществи над 1600 въздушни удара в Ирак и Сирия по данни на британското правителство, напомня АФП.

Германия

Външният министър на Германия Хайко Маас определи края на халифата като "важна стъпка", но предупреди, че "все пак е ясно, че "Ислямска държава" продължава да представлява значителна заплаха", добавяйки, че "няма да подценяваме тази заплаха".

Сирийските демократични сили

Краят на "халифата", провъзгласен от групировката "Ислямска държава", е същевременно и начало на нова фаза в борбата срещу джихадистите. Това заяви днес главнокомандващият Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Кобани, предаде Франс прес.

Водачът на коалицията препоръча на режима на Башар Асад да се насочи към диалог с кюрдите - основна сила в СДС, които контролират ред зони в Източна и Северна Сирия.

Кобани говори на церемония в петролното находище Омар, Източна Сирия, в която участваше и Уилям Роубък, американският пратеник на международната коалиция срещу ИД начело със САЩ.

"Олявяваме пред световното обществено мнение, че започва нова фаза в битката срещу терористите", заяви Кобани.

Предстоящите военни операции ще имат за цел главно да ликвидират спящите клетки на джихадистите, "представляващи голяма заплаха за нашия регион и целия свят", посочи кюрдският командир.

"Този ключов етап от борбата срещу ИД е стратегически удар (. . .), който ясно откроява несломимата отдаденост на нашите местни партньори и на международната коалиция в усилията да победим ИД", отбеляза на свой ред Роубък.

"Победихме окончателно ИД в Сирия и Ирак, що се отнася до териториите, но все още има работа пред нас, за да постигнем трайна победа над ИД", каза той.

"Кампанията не е приключила. ИД (. . .) остава съществена заплаха", изтъкна той и увери, че САЩ и занапред "ще подкрепят операциите на коалицията в Сирия, за да осигурят (. . .) тази трайна победа".