Произнесената в понеделник присъда е за престъпления, извършени против цивилни след края на войната в бившата сръбска територия.

Мисията на ЕС в Косово (ЕУЛЕКС) посочва, че Джемшит Красничи е осъден на затвор заради "арест, незаконно задържане, нарушаване на целостта на тялото и мъчения на няколко свидетели и неизвестни цивилни". Наложена му е също глоба от 1500 евро.

ЕУЛЕКС пояснява, че престъпленията са били извършени в лагери на АОК в Кукъс и Чахан в Албания, както и в Призрен в Косово през 1999 г. Не се споменават конкретни случаи или имена на жертви, но е уточнено, че "обвиненият е извършил своите действия съвместно с други членове на АОК".

Стотици жертви

Водачи на АОК (сега разформирана) са отговорни за смъртта на стотици сърби, роми и етнически албанци, заподозрени в сътрудничество със сърбите, посочи Съветът на Европа през 2010 г.

В доклада на СЕ бе уточнено, че злодеянията са извършени през лятото на 1999 г., след 78-дневната въздушна кампания на НАТО, която принуди сръбските сили да се изтеглят от Косово.

Краткият властови вакуум през това лято е направил възможно предполагаемото организирано преследване на лица от малцинствата и на политически опоненти, отбелязва Асошиейтед прес.

Клинт Уилямсън - американски прокурор, на когото бе възложено да разследва твърденията в доклада, каза, че има събрани безспорни доказателства, че ръководството на АОК е одобрило престъпленията в нелегални лагери в Косово и Албания.

Специален военен съд по тези въпроси бе създаден миналата година след натиск от западните съюзници на Косово.

Около 10 000 души загинаха, а 1700 изчезнаха по време на конфликта през 1998-1999 г. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград заяви, че никога няма да го признае за независима държава.