Десетки жени и деца на косовски джихадисти, воюващи в Сирия, бяха върнати днес със самолет в Косово при засилени мерки за сигурност, предаде Ройтерс.

"Планираната операция за връщане на някои наши граждани от Сирия завърши успешно", съобщи рано днес на летището министърът на правосъдието Абелард Тахири, като добави, че повече подробности за операцията ще бъдат съобщени по-късно днес.

След няколкочасов престой на летището жените и децата бяха транспортирани с два автобуса и полицейски ескорт до казарма край Прищина.

Над 300 косовски граждани, мъже, жени и деца, са заминали за Сирия от 2012 г. Около 70 мъже, биещи се на страната на екстремистки въоръжени групи, са убити.

Полицията съобщи, че около 150 жени и деца, включително около 60 деца, родени в Сирия, са били пленени, след като Ислямска държава изгуби контролирани от нея територии.

Още не е известно дали всички те са върнати в Косово и дали сред върнатите има и бойци, воювали в Сирия.

Международни и местни агенции за сигурност предупредиха по-рано за риска от връщането на бойците. През 2015 г. Косово прие закон, според който участието в чуждестранни въоръжени конфликти се наказва с до 15 години затвор.

Около 90 процента от населението на Косово са мюсюлмани. На територията на страната не е имало ислямистки атаки, но над 100 мъже бяха съдени за участие в конфликтите в Сирия и Ирак. Някои от тях бяха намерени за виновни за планиране на атаки в Косово.

Правителството твърди, че форми на радикалния ислям са били внесени в страната от неправителствени организации от Близкия изток след края на войната за независимост на Косово от 1998-1999 г.