Мнозина се вълнуват от въпроса дали вместо всеобща карантина не е по-добре да се ограничат контактите само на хората от рисковите групи. Директорът на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер - водещият германски експерт за справяне с епидемията - твърди, че това не представлява алтернатива. "Нужни са и двете мерки" - казва той и се аргументира така: "Вярно е, че има групи, които са особено уязвими - като болни от диабет, хора с тумори или със сърдечно-съдови заболявания. Рискът се увеличава с възрастта. Но има и съвсем млади хора, които се разболяват тежко и умират - макар че вероятността за това сред тях е по-малка".

"Интензивните легла трябва поне да се удвоят"

Междувременно стана ясно, че Германия няма да смекчава мерките срещу разпространението на коронавируса преди 20 април. Това заяви Хелге Браун, началник на кабинета на Ангела Меркел, пред "Тагесшпигел".

В Германия заразените вече са над 60 000. В интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" директорът на Института "Роберт Кох" твърди обаче, че страната все още се намира в началото на епидемичната вълна. Според Вилер, "социалната дистанция е единственият инструмент, който помага, защото Ковид-19 е изцяло нова болест, за която няма още нито ваксина, нито терапия".

Експертът казва още, че интензивните легла в болниците трябва да бъдат поне удвоени: "Не сме в състояние да изключим напълно възможността и в Германия да се стигне до ситуация, в която пациентите ще са повече от наличните интензивни легла. Но в момента би било чисто спекулативно да правим предвиждания дали наистина ще се стигне дотам", казва Вилер и добавя: "Във всеки случай трябва да сме готови и за ситуация, в която наличните капацитети не достигат. Това е напълно ясно".

"Смъртността зависи и от това кои възрастови групи се тестват"

В Германия броят на починалите е относително нисък. Този факт предизвиква голям интерес и в други държави, където се опитват да открият на какво се дължи това. Според американския "Ню Йорк Таймс, основната причина е ранното и масово тестване. Потвърждава го и директорът на Института "Роберт Кох", но той предупреждава, че този факт не бива да води до грешни заключения: "Ниската смъртност се дължи на първо място на това, че тестваме много голям брой хора, поради което в статистиките влизат и всички случаи, в които болестта протича леко.

Освен това делът на починалите се влияе в много решителна степен от това кои възрастови групи се тестват. В началото в Германия имаше предимно заразени, които не спадаха към основните рискови групи. Ставаше дума например за млади хора, прекарали ски-ваканция в Австрия, но когато заразата достигне по-масово до старческите домове и болниците, се опасявам, че делът на починалите ще се увеличи", казва Вилер.

Много въпроси остават открити

Очаква ли се нова вълна на заразявания, след като първата бъде овладяна? Според директора на Института "Роберт Кох", това е напълно възможно. "Заболяването се развива на приливи и отливи. Всички ние ще сме засегнати от епидемията през следващите няколко месеца", казва Вилер пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Не е ясно още и какъв процент от заразените се разболяват. Има различни данни, които се колебаят между 50 и 80%.

Текстът е публикуван на www.dw.com