До момента броят на идентифицираните и потвърдени жертви при потъването на туристическия кораб е 11, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на министерството на извънредните ситуации на република Татарстан Марат Рахматулин, предаде БТА.

Той добави, че по време на потъването в музикалния салон вероятно са се намирали петдесетина деца. Според електронното издание Татар-информ 36 деца, които са били на борда на потъналия кораб, са записани с една и съща дата на раждане - 30 декември 1999 година. Обяснението било, че нямали паспорти при оформянето на документацията за плаването, предаде "Фокус". Екип от 15 психолози работят с близки и роднини на жертвите.

На официалния сайт на Министерството на извънредните ситуации на Русия е публикуван списък с пътниците; в него има 199 имена, в това число 59 деца. Фигурира и бебе на по-малко от месец, съобщи "Фокус".

Плавателният съд е потънал много бързо - за около три минути. Близо двеста души са се намирали на кораба, по данни на оперативния щаб на министерството. 148 от тях били туристи. Досега са спасени 79 души - 50 пасажери, 23 членове на екипажа и шест души, които пътували без билет. Водолази са работили на мястото на трагедията цяла нощ. Корабът е потънал на дълбочина от 20 метра.

Сега водолазите са 40 и първата им задача е да проверят музикалния салон, заяви началникът на Приволжския регионален център на министерството на извънредните ситуации Игор Паншин. Издирвателно-спасителните работи са затруднени, тъй като течението върти потъналия кораб от единия борд на другия, а от резервоарите изтича гориво.

По регламент на кораба не е трябвало да има повече от 120 души.
"Булгария", собственост на местно параходство, е бил взет под аренда от фирма "Аргоречтур". Построен е в Чехословакия през 1955 г. и за разлика от повечето туристически кораби, плаващи по Волга, не е бил преоборудван, нито му е правен основен ремонт, пише руското издание "Утро".

Липсвали и вътрешните прегради, които да попречат на водата да нахлуе във всички помещения. "Аргоречтур" обаче уверява, че корабът е бил напълно изправен; това потвърждават и данни на федералното транспортно министерство, отбелязва още "Утро".

По информация на РИА Новости пък следователи са установили, че корабът е  потеглил от град Казан с неизправен двигател, съобщи "Фокус".

Властите в Татарстан решиха утре да е ден на траур в памет на загиналите. Президентът на републиката Рустем Миниханов прекрати отпуската си и лично пристигна на мястото на трагедията, съобщи електронното издание Татар-информ, цитирано от "Фокус". В Оперативния щаб се проведе съвещание в присъствието на президента. След това, с катер, президентът се отправи към мястото, където корабът е потънал.

Последна актуализация в 11.54 ч.