Всички полети в САЩ са преустановени поради срив в компютърната система на Федералната авиационна администрация (FAA), съобщават американските медии.

В изявление за Ен Би Си нюз от FAA са заявили, че работят по възстановяването на системата за уведомяване за въздушни полети.

"В момента извършваме окончателни проверки за валидиране и обновяваме системата. Засегнати са операциите в цялата Национална система за въздушно пространство.

"Ще предоставяме актуална информация, когато постигнем напредък", съобщават от FAA.

Над 1230 полета са били забавени, а 103 са били отменени в рамките на, към или от САЩ.

Редица летища извън САЩ съобщиха, че работата продължава нормално.

"Доколкото ни е известно, в момента все още извършваме полети от/до САЩ", заяви говорител на летище "Гетуик" в Лондон.

Говорител на летището във Франкфурт, Германия, заяви, че прекъсването на FAA не се е отразило на работата му.

Системата на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), която предупреждава пилотите и другия летателен персонал за опасности или промени в обслужването на летищните съоръжения и съответните процедури, не обработва актуална информация, показа сайтът на регулатора на гражданската авиация в сряда, пише в. "Дейли Мейл".

В съобщението FAA съобщава, че нейната система NOTAM (Notice to Air Missions) е "отказала", като не е посочена прогноза кога ще бъде възстановена.

NOTAM е система, подаваща информация, която е от съществено значение за пилотите и наземния персонал като затваряне на писти, общи предупреждения за опасност от птици или препятствия на малка височина.