Горещото време в България не е аномалия. През лятото в България става горещо. Толкова горещо, колкото сега, не става всяка година. Такива дълги периоди с високи температури се случват периодично. Това отбеляза по БНР климатологът доц. Илиян Господинов.

За последното десетилетие експертът посочи няколко години с подобни периоди на изявено високи температури - 2010, 2012, 2017, 2021 и 2022 г., а за предходното десетилетие - 2000, 2001, 2007 г.

Топлата вълна в България не е екстремна. Все още нямаме подобрени температурни рекорди, подчерта климатологът.

"Трябва да сме готови, да сме адаптирани към прояви с горещо време през лятото", подчерта специалистът.

По думите му честотата, продължителността и амплитудата на топлите вълни се очаква да се увеличава. "Причините за тази топла вълна в Европа и САЩ са свързани с атмосферната циркулация. Такава е структурата на движението на въздушните маси, която прави възможен транспорт на топъл въздух от Африка към Европа в този период на годината."

Ел Ниньо е най-голямата климатична структура в земната климатична система. Тя обаче се намира много далече от България, оказва важно влияние в своите екстремни фази и се отразява и на глобалния климат, каза доц. Господинов.

"Става въпрос за повишаване на глобалната температура. Не става въпрос, че задължително и пряко ще има връзка с температурите на конкретно място на Земята, например в Европа и България."

Следете прогнозите на Dir.bg >>