Автомобили на Саудитското консулство в Истанбул, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Кашоги, са били измити в автомивка с цел да се заличат следите.

Турските власти са разкрили видеокадри, на които се виждало, че три дни след убийството в дипломатическата сграда две коли са били основно почистени в квартал Левент, за да бъдат заличени всички следи. Колите били докарани от шофьори на консулството.

В. "Хюриет" съобщи, че единият от автомобилите е марка "Мерцедес" и принадлежал на генералния консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби, който две седмици след убийството на кашоги замина за Рияд и все още е там, предаде БТА.

Вторият автомобил е микробус, също "Мерцедес", който се намирал пред консулството, когато Кашоги е бил убит, сочат данни от разследването.

Според една от версиите трупът на журналиста, който бил разчленен, е бил изнесен с този микробус от сградата.

Полицията е разпитала работниците в автомивката.

"Хюриет" коментира, че разкритите нови доказателства може да променят версията на саудитската страна за убийството на Кашоги - че той починал при сбиване в консулството на 2 октомври, когато отишъл да получи документи, необходими за сключване на брак с турската му годеница Хатидже Дженгиз.

Днес в Истанбул пристига главният прокурор на Саудитска Арабия във връзка с разследването на убийството на журналиста-дисидент.

Данните от работата на създадената турско-саудитска работна група и постъпилите от турска страна сведения от разследването показват, че заподозрените предварително са планирали убийството, заяви той, цитиран от медиите.