Кола, натъпкана с експлозиви се взриви в окупирания от Русия украински град Мелитопол пред сградата на телевизионна компания, в която според някои данни има и офис на руската Федерална служба за сигурност.

При взрива се пострадали най-малко петима души.

Според руските власти в Запорожка област е избухнало самоделно взривно устройство, пренасяно в автомобил. Експлозията бе потвърдена и от украинския ръководител на Мелитопол Иван Федоров. Според него експлозията е станала в близост до офиса на ФСБ, който се е намирал в бизнес центъра на началника на запорожката окупационна администрация Евгений Балицки. Там се намира и офисът на телевизионната компания ZATV, която излъчва в окупираните територии на региона. Петимата ранени са служители на медийния холдинг.

Според члена на местната Обществена палата Александър Малкевич близо до сградата на телевизионния център се е взривил автомобил, натъпкан с експлозиви с мощност 1,5-2 кг тротил.

Междувременно Американския институт за военни изследвания съобщи, че руските сили вероятно се подготвят да защитават Херсон и не се изтеглят напълно от десния бряг на региона.

Това противоречи на съобщенията за изтеглянето на руските части от десния бряг на река Днепър, съобщава Институтът в поредната си сводка за войната в Украйна.

"Руските войски започнаха частично изтегляне от северозападната част на Херсонска област, докато все още се подготвяха за защитата на Херсон. Към момента на изготвяне на доклада те все още не са започнали пълно изтегляне от града или региона", се казва в сводката.

Въпреки това руските позиции в северната част на Херсонска област вероятно са нестабилни. Украинските войски вероятно ще превземат тази част от региона до края на годината, смятат американските експерти.

Вчера Главното разузнавателно управление на Украйна заяви, че руснаците не планират да се оттеглят от Херсон. Началникът на разузнавателното управление Кирил Буданов нарече данните за изтеглянето на руските войски оттам "информационна операция".

Според сутрешната сводка на украинския генерален щаб руските сили изграждат отбранителни позиции на левия бряг на река Днепър в Херсонска област.

Инженерните части на руската армия минират бреговата линия край Горностаевка, оставяйки малки проходи за евентуално отстъпление на войските от десния бряг.

Продължават усилията за евакуация на местните жители от Херсон. Оборудването и персоналът на всички банки и "администрации" са евакуирани града в селищата Геническ и Скадовск. Оперативните служби и медицинският персонал предстои да бъдат евакуирани. Работата на училищата е преустановена.

Едновременно с това обаче украинският генерален щам твърди, че Русия прехвърля мобилизирани войски в село Лвово на десния бряг на река Днепър (източно от Херсон).

През изминалото денонощие ВСУ са отблъснали руски атаки в районите на Бахмут, Белогоровка (Луганска област), Верхнекаменское, Иванград, Клещеевка, Спорное, Соледар, Маринка и Невелское (Донецка област).

На фона на случващото се чеченският лидер Рамзан Кадиров призова украинските градове да бъдат заличавани от лицето на земята в отговор на ударите по руски градове.

"Отговаряме... според мен - слабо. Ако един снаряд падне на наша територия, в наш регион, трябва да изтриваме градове от лицето на земята, за да можем да видим далечния хоризонт, за да разберем, че не могат дори да си помислят да стрелят в нашата посока...", каза Кадиров в аудиосъобщение в канала си в Telegram.

В същото време Съединените щати обмислят да доставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана HAWK, предаде Ройтерс, като се позова на информация от американски служители.

Прехващащите ракети HAWK са модернизирани ракетни системи Stinger, по-малки и с по-малък обсег на действие, които САЩ са изпращали и преди, пише вестникът.

Оборудването на HAWK се основава на технология от виетнамската война, но е модернизирано няколко пъти, пише Ройтерс. Системите HAWK трябва помогнат на украинската армия в борбата с иранските дронове камикадзе.

Комплексът MIM-23 HAWK (Mobile Interceptor Missile, Homing All the Way Killer) е предназначен за унищожаване на самолети, а по-късно е модифициран за прехващане на ракети. Той влиза в експлоатация през 1960 г. и оттогава е модернизиран няколко пъти.

Междувременно стана известно, че Русия е загубила най-малко 23 бойни хеликоптера Ка-52 "Акула" след нахлуването в Украйна. Според британското разузнаване това е почти половината от всички загуби на руски хеликоптери в Украйна и повече от една четвърт от всички Ка-52 във флота на руските военновъздушни сили.

Британското министерство на отбраната смята, че руските бойни хеликоптери са били силно засегнати от украинските преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), тъй като те действат без прикритие във въздуха по-често, отколкото би се очаквало според руската военна доктрина.

Лондон твърди, че Руската федерация продължава да не успява да поддържа достатъчно превъзходство във въздуха, за да може да осигурява ефективна непосредствена въздушна подкрепа в близост до фронтовата линия, а артилерийските ѝ боеприпаси са на изчерпване.