Конфликт със САЩ би бил катастрофален, заяви днес китайският министър на отбраната Ли Шанфу на срещата "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предаде Ройтерс.

Светът е достатъчно голям, за да може Китай и САЩ да растат заедно, каза още китайският министър, цитиран от БТА.

"Китай и САЩ имат различни системи и се различаваме по още много неща. Въпреки това това не бива да ни пречи да търсим обща почва и общи интереси, на базата на които да градим двустранните си отношения и да задълбочаваме сътрудничеството", изтъкна Ли Шанфу.

"Няма никакво съмнение, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непосилно бедствие за света", каза още китайският министър.

Отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати заради разногласия по много въпроси, включително по тайванския въпрос, по въпроса с териториалните спорове в Южнокитайско море и заради ограниченията за износа на полупроводници, въведени от президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва Ройтерс.

Малко по-рано високопоставен служител на американския Държавен департамент пристигна в Пекин за срещи с китайски представители, планирани за идната седмица, предаде Ройтерс.

Става дума за Даниел Критънбринк, който е помощник държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихоокеанския регион. Критънбринк пристига в Пекин в момент, в който между САЩ и Китай отношенията са обтегнати, отбелязва Ройтерс.

Срещите на Критънбринк с китайските представители ще бъдат посветени на "ключови въпроси на двустранните отношения", става ясно от изявление на Държавния департамент.

Държавният департамент съобщи също, че Критънбринк ще посети още Нова Зеландия, за да участва в проява, посветена на стратегическия диалог между САЩ и Нова Зеландия.

Официалните срещи на Критънбринк ще започнат утре, уточни говорител на Държавния департамент.

Очаква се в Пекин Критънбринк да повдигне въпроса с човешките права и основни свободи, каза още говорителят.

Понастоящем американското посолство в Пекин все още не е откликнало на молба за предоставяне на още детайли във връзка с посещението на Критънбринк, добавя БТА.

Американският министър на отбраната Лойд Остин разкритикува вчера Китай за това, че отказва да води преговори на ниво отбранителни ведомства и въоръжени сили, което според Остин пречи на преодоляването на различията между двете държави.