"Китай и Русия трябва да засилят още повече икономическото си, търговско и инвестиционно сътрудничество, както и да разширят сътрудничеството в енергетиката". Това е заявил китайският президент Си Цзинпин на среща с руския премиер Михаил Мишустин в Пекин, предаде Ройтерс.

"Китай и Русия трябва да продължат задълбочено да използват потенциала (за двустранно сътрудничество), да повишават нивото на сътрудничество в търговско-икономическата и инвестиционна сфера", е казал Си, цитиран от китайската телевизия.

По думите му Пекин е готов "да засилва и задълбочава" връзките с Москва в областта на енергийното сътрудничество, допълва ТАСС. Според Си Китай възнамерява да обедини усилия с Русия за повишаване на нивото на взаимодействие във всички направления, за да "обогатява непрекъснато всеобхватното стратегическо партньорство" между двете страни.

Мишустин е на посещение в Китай от вчера, пише БТА. Първоначално той посети Шанхай, където участва в китайско-руски бизнес форум. В Пекин той се срещна и с премиера Ли Цян. При визитата бяха подписани двустранни документи, включително меморандум за разширяване на търговското сътрудничество.

Западът вижда в Русия и Китай заплаха за своето господство, заяви Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Западът вижда в Русия и Китай противници, които представляват екзистенциална заплаха за неговото господство, предаде Ройтерс.

"Както се вижда от изявленията, направени на наскоро приключилата среща на върха на Г-7 в Япония, Западът разглежда Русия и Китай като стратегически противници, които представляват почти екзистенциална заплаха за неговото господство", каза Лавров.

Руският парламент одобри закон за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент, одобри днес закона за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи ТАСС. Долната камара - Държавната дума, вече подкрепи текста на 16 май.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин - нещо, което е формалност.

В придружаващите документи се заявява, че в ситуация, когато страните от Северноатлантическия алианс не само не се стремят към укрепване на европейската сигурност, но и безпрецедентно увеличават силите и военния потенциал на НАТО, "Руската федерация е принудена да предприеме всички необходими мерки за защита на своята национална сигурност и национални интереси".

Договорът, влязъл в сила на 9 ноември 1992 г., има за цел да укрепи европейската сигурност, като създаде система от количествени ограничения за петте основни категории конвенционални оръжия и оборудване във въоръжените сили на страните по него - бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни хеликоптери и бойни самолети.

Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачев отбеляза по-рано, че с денонсирането на ДОВСЕ Русия премахва от дневния ред един несъществен документ, но това не слага край на въпроса за диалога по контрола на конвенционалните оръжия. Според него приемането на адаптиран вариант на договора остава актуален и може да бъде обсъждан по-нататък, но в него трябва да бъдат включени нови видове въоръжения, като например дроновете и други системи, разработени след 1990 година.