Американското правителство заяви днес, че в региона на Бостън е бил арестуван китайски агент, който се е занимавал с шпионаж на дисиденти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шестдесет и три годишният Литан Лян е бил арестуван във вторник и му е повдигнато обвинение, че е действал като необявен агент на Китайската народна република, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието.

Литан Лян е заподозрян в това, че от 2018 до 2022 г. е предавал на китайските власти информация за членове на китайската общност в Бостън, които подкрепят демокрацията в Тайван.

Обвинен е в това, че е съобщил на Пекин името на човек, за когото се предполага, че е скъсал китайското знаме, видеозапис от демонстрация в подкрепа на Хонконг и снимки на китайски дисиденти.

"Няма да толерираме опитите на Китай да влияе на обществения дискурс и да застрашава гражданската активност в САЩ", коментира Матю Олсен, служител на министерството на правосъдието, който се занимава с въпросите на националната сигурност.

Литан Лян може да бъде вкаран в затвора за срок до десет години, отбелязва Франс прес.