Властите в Китай забраниха временно търговията с диви животни в опит да ограничат разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Според специалисти епидемията е тръгнала от пазар за такъв вид животни, които са били продавани за консумация. В тази връзка властите забраниха отглеждането, транспортирането и продажбата на всички видове диви животни до преодоляване на епидемиологичната криза.

Вирусът, който вече предизвика 57 смъртни случая и зарази над 2000 души за пръв път беше открит през месец декември на пазар в град Ухан, мегаполис с 11 милиона жители в централната част на Китай. Там били осъществявани нелегални продажби на диви животни. Пазарът беше затворен още миналия месец, след като бяха регистрирани случаи на новото заболяване сред търговците в него.

Агенцията припомня, че в началото на този век епидемията от ТОРС /тежък остър респираторен синдром/, която отне живота на над 650 души в Китай, тръгне от циветите. Тези малки диви бозайници се продаваха на пазарите в Гуанджоу. 

Япония потвърди днес, че на нейна територия има четвърти случай на заразяване с новия китайски коронавирус, предаде Ройтерс, цитирайки японската телевизия Ен Ейч Кей. Става дума за около 40-годишен мъж, жител на китайския град Ухан, пристигнал на 22 януари на почивка в Япония. Той е хоспитализиран в провинция Аичи.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи днес на пресконференция, че подготвя възможността за връщане със самолет на японците, намиращи се в Ухан, града, откъдето тръгна разпространението на вируса, предаде Асошиейтед прес. Японците, които поискат да напуснат Ухан, ще бъдат върнати в страната с чартърен полет, каза Абе и добави, че обсъжда този план с китайските власти.

Папа Франциск приветства днес големите усилия на Китай да овладее епидемията от контравирус и заяви, че се моли за починалите, болните и семействата на жертвите, предаде Ройтерс. Той каза това пред събралите се хиляди поклонници на площад Свети Петър за неговата седмична молитва и благословия.

Отношенията между Ватикана и Пекин се подобриха от септември 2018 година, когато двете страни подписаха историческо споразумение за назначаване на епископи. Консервативните католици се противопоставиха на договора, обвинявайки Ватикана, че се е продал на комунистическото правителство.