Пекин е уверил Дака, че е готов да помогне за репатриране на стотици хиляди мюсюлмани рохинги, живеещи в лагери в Бангладеш, и е построил около 3000 жилища за настаняване на завърнали се лица, съобщава ДПА.

Бангладеш даде подслон на над 1 милион мюсюлмани рохинги, избягали от жестоки репресии в предимно будистката Мианма. Около 750 000 души пресякоха границата, след като въоръжените сили на Мианма започнаха военни репресии срещу малцинството през 2017 година. Бежанците живеят в претъпкани лагери.

Бангладешкият външен министър Абул Калам Абдул Момен каза на пресконференция, че вчера в Дака се е срещнал с китайския си колега Ван И. Той е съобщил, че страната му вече е построила 3000 жилища в щата Ракхайн в Мианма за бежанците, които предстои да се завърнат. "Китай ще организира и първоначална хранителна помощ за тях", добави Абдул Момен и благодари на Пекин.

В момента тече проверка на самоличността на бежанците. Властите в Мианма са проверили до момента досега около 58 000 души. Бангладеш е изпратил биометрични данни на над 800 000, живеещи в лагерите на негова територия.

През 2019 г. усилията за репатриране на рохингите се провалиха два пъти, след което Китай съдейства за провеждането на среща между представители на Бангладеш и Мианма. Заради пандемията преговорите спряха за повече от година, но през януари 2021 бе постигнат пробив. Предишни опити за репатриране се провалиха поради липсата на доверие на бежанците в правителството на Мианма.