Китай наложи днес търговски и инвестиционни санкции на американските оръжейни производители "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и "Рейтиън" (Raytheon) за доставка на въоръжение на Тайван, което е още една стъпка към изолирането на демократично управляващия се остров, за който управляващата Китайска комунистическа партия твърди, че е негова територия, предаде Асошиейтед прес.

Забранява се на "Локхийд Мартин" и "Рейтиън мисайлс енд дифенс" да внасят стоки в Китай или да правят нови инвестиции в страната, съобщи министерството на търговията. Компаниите са добавени към списъка на "неблагонадеждните юридически лица" - компании, чиято дейност е ограничена, тъй като може да застраши държавния суверенитет, сигурността или интересите за развитие.

В какви точно се изразяват тези санкции обаче, не е съвсем ясно. САЩ като цяло забраняват продажбата на Китай на технологии, свързани с оръжия, но някои американски компании от военната промишленост имат бизнес и в невоенни сектори като въздухоплаването и други.

Съединените щати нямат официални отношения с Тайван, но поддържат широки търговски и неофициални контакти. Вашингтон е задължен по силата на федерален закон да гарантира, че правителството на острова разполага със средства за самозащита. Именно САЩ са основният доставчик на военно оборудване за Тайван.

През септември "Рейтиън мисайлс енд дифенс", част от технологичната корпорация "Рейтиън", получи договор на стойност 412 млн. долара за модернизиране на тайванските военни радари като част от сделка за продажба на американско оръжие на острова на стойност 1,1 млрд. долара. "Боинг дифенс" получи договор на стойност 355 млн. долара за доставка на ракети "Харпун".

В отговор на тези продажби Пекин обяви санкции срещу изпълнителните директори на "Рейтиън" и "Боинг дифенс", но не уточни в какво се изразяват те.

"Локхийд Мартин" е доставил на тайванската армия радари, хеликоптери и оборудване за контрол на въздушното движение. Това играе роля в разработването на собствени изтребители и фрегати за военноморските сили на острова.

Компанията "Локхийд" е продавала в Китай оборудване за контрол на въздушното движение за граждански летища, както и хеликоптери за граждански нужди.