Китай повиши нивото на връзките си с Никарагуа до стратегическо партньорство, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Никарагуа потвърди, че няма да има никаква форма на официален обмен с Тайван, съобщи министерството в изявление.

Китай категорично се противопоставя на намесата на външни сили в Никарагуа, се казва още в изявлението.

Двете страни ще продължат да укрепват стратегическата координация и да задълбочават взаимното политическо доверие, се казва още в съобщението.

Китай задълбочава външнополитическото си партньорство и с Русия. Пекин обяви, че ще разшири енергийното сътрудничество с Москва по всички етапи на производството. Това стана по време на интервю на китайският посланик в Москва Чжан Ханхуей пред руската държавна агенция РИА Новости, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Китай очаква да разшири сътрудничеството по цялата верига на производството в енергетиката", цитира РИА посланика преди срещите на руския премиер Михаил Мишустин и висшите ръководители на Китай.

"В условията на колебания на световния енергиен пазар и пред лицето на външните рискове и предизвикателства, Русия и Китай винаги се придържат към принципите на взаимно доверие и взаимна полза, постоянно увеличават сътрудничеството в областта на енергетиката и по този начин допринасят положително за осигуряването на глобалната енергийна сигурност", е цитиран да казва Чжан.

Посланикът също така заяви, че двете страни са в активна дискусия за планирания от Русия газопровод "Силата на Сибир 2", в това число за технологиите, бизнеса и начина на сътрудничество, се казва в интервюто, публикувано на уебсайта на китайското посолство.

"И двете страни трябва да проведат строги, научни и системни изследвания и демонстрации за такъв мащабен проект", каза Чжан.

Посланикът заяви, че Китай се застъпва за възходящ и низходящ режим на проекта за нова газова връзка, "не само поради съображения за разширяване на чистата търговия до цялата индустриална верига, но и с оглед на широката перспективите на пазара за потребление на природен газ в Китай".

Чжан заяви, че Китай се надява да установи по-дългосрочен и стабилен режим на сътрудничество с Русия за постигане на значителен напредък по проекта възможно най-скоро.

Мишустин, освен че проведе разговори с китайския премиер Ли Цян, ще се срещне с президента Си Цзинпин по време на посещението си в Пекин, съобщи руското правителство в понеделник.

Руският премиер Михаил Мишустин и китайският му колега Ли Цян

Снимка: БТА/АП